Susreti pozorišta u Brčkom
0

"Metastaze" - nevesela priča o stvarnosti

SRNA
Na pozornici brčanskog Doma kulture, u okviru takmičarskog programa 26. susreta pozorišta BiH, glumci zagrebačkog satiričnog pozorišta "Kerempuh" odigrali su dramski komad u dva čina "Metastaze", koji je prema romanu Ive Balenovića režirao Boris Svrtan.

"Kriminal, alkoholizam i droga posljedica su svega što nam se događalo ranije. Svima nama iz glumačke ekipe tekst je bio blizak", rekao je na sinoćnjem okruglom stolu priređenom po završetku predstave glumac Hrvoje Kečkeš.

Tarik Filipović, koji je igrao okorjelog narkomana Mrtvog, taj lik je uporedio sa jednim od svojevremeno najpoznatijih zeničkih narkomana koji je, kako je naglasio, uglavnom ćutao, a kad bi u rijetkim trenucima progovorio onda bi svi u njegovoj blizini zanijemili.

"U svakoj ulici, kvartu grada, postoji neki Krpa, bivši ratnik -  nasilnik, kakvog ja igram u `Metastazama`. Takvi uglavnom vode glavu riječ i malo ko se usuđuje da im se suprotstavi", rekao  je glumac Vili Matula.

Učestvujući u razgovoru na okruglom stolu, glumica Mia Begović, koja je igrala doktoricu Luciju, rekla je da su žene i u ovoj predstavi kolateralne žrtve.

"Da li  mi stvaramo situacije u životu, ili život stvara situacije za nas", pitala je Mia Begović, pokušavajući da objasni problem individulne odgovornosti koji se nameće u predstavi.

Na repertoaru brčanskog pozorišnog festivala večeras je predstava "Žaba" u izvođenju glumačkog ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.