Kultura
0

MESS: Sutra srbijanski umjetnici s predstavom “Hljeba i igara”

FENA
"Hljeba i igara" ("Panem et circenses") naziv je predstave s kojom će se sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo predstaviti srbijanski umjetnici u okviru 46. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstavu u režiji Miroslava Benke izvodi ansambl Slovačkog vojvođanskog pozorišta, najmlađeg pozorišta u Vojvodini i Srbiji osnovanog tek 2003. godine.

Među brojnom glumačkom postavom su i Mirslav Benka, Edit Tot Trubint, Alena Klaćik, Zdenko Kožik, Ana Kovar, Helena Pop te Draga Cvejić. Scenografiju i kostimografiju također potpisuje Miroslav Benka.

Benka u katalogu za ovu predstavu zapisuje kako ona u suštini predstavlja slijed siječaka, protoka svijesti u potrazi za svojim korijenima, "dušom svog naroda", izgubljenim zavičajem, prohujalim vremenom, svijetom koji se uzajamno dotiče i prožima – to je jednostavno potraga za sopstvenim identitetom.

Želja mu je bila da pomoću govora čovjekovog tijela prizove etnos kako bi ga sačuvao od globalizacije koja sve više prijeti da ugrozi običaje, kulturu i tradiciju malih naroda te zaštiti planetarno pravo na različitost.

Predstava "Hljeba i igara" bit će u 20.00 sati.