Kultura
0

MESS: Seadu Bejtoviću uručen Zlatni lovorov vijenac za doprinos teatru

FENA
Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, koji dodjeljuje Internacionalni teatarski festival MESS kao svoje najviše priznanje, uručen je večeras istaknutom bh. glumcu Seadu Bejtoviću.

Uručenju nagrade u Pozorištu mladih prisustvovali su brojni Bejtovićevi prijatelji, glumci, reditelji i druge kolege iz teatra, nagradivši njegovu višedecenijsku posvećenost pozorištu mnogostrukim aplauzom.

Prisutne je pozdravio direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić, naglasivši kako se rijetko kada od oslobođenja 1996. godine do danas tako obradovao nečijoj nagradi kao Bejtovićevoj.

Prisjetio se prvog susreta sa njim kada ga je na sceni gledao još kao dječak u predstavi "Dječaci Pavlove ulice", ocijenivši ga "krivcem" što je i sam postao glumac i zavolio pozorište. Slijedili su mnogi zajednički trenuci na teatarskim daskama.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer, s kojim je radio više od deset zajedničkih predstava, smatra kako je Bejtović usitinu znao prosperovski zaustaviti vrijeme. Uspio je ostati vječno mlad i na određeni način prkositi vremenu.

"Mnogo značajnije od zajedničkog rada na predstavama bilo je gledati kako Sejo uvijek traži djetinju dušu i u predstavama u kojima je glumio starca", kazao je Gojer.

Glumac mlađe generacije Boris Ler naglasio je veliki doprinos Bejtovića mlađim kolegama čiji rad neizostavno prati, ukori ih, savjetuje, pouči. On to uvijek radi nesebično, prijateljski i s velikom ljubavlju.

Rad sa Bejtovićem ocjenjuje nezaboravnim iskustvom, uvijek je raspoložen, pun pozitivne energije i mladalački nadahnut. Pozorište je za njega život, način življenja. Stoga Sejo i Sejino djelo traje i trajat će još dugo, zaključio je Ler.

Uručujući nagradu Bejtoviću, direktor MESS-a Dino Mustafić kazao je da je ovog velikog glumca uvijek doživljavao članom velike pozorišne familije. On je tokom niza godina sačuvao u sebi ono djetinje, infantilno, nepohodne elemente za preživjeti u svijetu teatra.

"Često su glumci iz manih pozorišta bili zanemarivani u odnosu na one iz velikih pozorišnih kuća. Zato ovom nagradom želimo bar dijelom nadoknaditi te brojne nanijete nepravde te početi graditi novi, ljepši teatar", kazao je on.

U kratkom obraćanju Sead Bejtović se prisjetio mnogih ljudi koji su prodefilovali njegovim pozorišnim životom tokom proteklih pedeset godina i s kojima je prosanjao divne snove. Teatru se davao bez štednje, trošio se i fizički i emotivno, bez kalkulacija.

"Mislim da sam bio dobar zastupnik svojoj profesiji, svojim likovima te pozorištu uopće", kazao je Bejtović.