Sarajevo
0

Manifestacija "Značaj Povelje Kulina bana"

FENA
U povodu obilježavanja 819. godišnjice od datiranja najstarijeg dokumenta napisanog na staroslavenskom jeziku (bosančici) u kojem se spominje BiH - Povelje Kulina bana, večeras će u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu u Sarajevu biti upriličena naučna tribina "Značaj Povelje Kulina bana".

Uvodničari će biti akademik prof.dr. Muhamed Filipović, prof.dr. Mirko Pejanović, prof.dr. Zijad Šehić te mr. Amir Kliko.

Predstavnici Asocijacije studenata "Studentski domovi" i JU "Studentski centar" Sarajevo koji su i organizatori manifestacije, istakli su na danas održanoj konferenciji za novinare, da će pokrenuti inicijativu da svaka institucija u BiH, obrazovna institucija kao i ambasade BiH u svijetu postave u svojim prostorijama kopiju Povelje.

"Druge države ponosno ističu i predstavljaju svoju historiju i smatramo da ovaj važan dokument koji puno govori o svima nama treba imati zasluženu pažnju", kazao je profesor historije i jedan od organizatora manifestacije Amir Šehić.

Organizatori su, kažu, razočarani neodzivom institucija i privatnih firmi da učestvuju i pomognu obilježavanju ovog važnog datuma. Jedini ko se odazvao i pomogao realizaciju je ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo.

"Osim nas, obilježavanje 819. godišnjice od datiranja Povelje obilježit će još samo Gradska biblioteka u Kalesiji. Smatramo da ovaj dokument zaslužuje puno više", kazao je predsjednik Asocijacije studenata "Studentskih domova" Univerziteta u Sarajevu Esmir Lopardija.

Na ideju o inicijativi došli su sami studenti i svjesni manjka podrške aktivno su se kao volonteri uključili u organizaciju manifestacije.

Obilježavanju ovog historijskog datuma prisustvovat će, prema najavama, i učesnici 2. kongresa naučnika iz dijaspore. Osim naučne tribine, predviđen je i muzičko-poetski dio programa u kojem će nastupiti Amra Dacca, Nada Đurevska i Sarajevo Drum Orchestra.