Kultura
0

Manifestacija posvećena Georgu Büchneru u Goethe Institutu u Sarajevu

Klix.ba
Pisac, naučnik i socijalni revolucionar Georg Büchner rođen je 17. oktobra 1813, a kako pišu mediji "aktuelan je kao nikada“. Uprkos ranoj smrti imao je dugoročan utjecaj na književnost 19. stoljeća i važi za jednog od osnivača moderne njemačke književnosti.
Goethe-Institut je u kooperaciji sa odsjekom za germanistiku Univerziteta u Sarajevu ovu jubilarnu 2013. godinu iskoristio kao povod za slavljenje ovog važnog autora kao i za tumačenje njegovog fascinantnog djela sa različitih aspekata.

Vrhunac manifestacije Dani Büchnera pored izlaganja poznatog londonskog germaniste Rüdigera Görnera je i prezentacija prvog izdanja Büchnerovih sabranih djela u Bosni i Hercegovini koje je uz podršku Goethe-Instituta upravo objavljeno u izdavačkoj kući Vrijeme.

Niko manje bitan, nego Dževad Karahasan, obožavatelj Büchnera, preveo je njegove tri velike drame, a ostali prijevodi potiču od Vahidina Preljevića, Nasera Šečerovića i Irme Duraković. Napetosti i zabave ne bi trebalo nedostajati ni u scenskom prikazu "Büchner kolaž“ studenata germanistike iz Sarajeva koji su posebno za ovu manifestaciju napisali i pripremili.

Program:

Srijeda, 4.12.2013.:

U 19 sati, sala za manifestacije na Goethe-Institutu, Bentbaša 1a:

• Uvodno izlaganje doc. dr. Vahidin Preljević, Univerzitet Sarajevo • "Büchner kolaž“ – pozorišna predstava studenata germanistike Univerziteta Sarajevo • Prezentacija prvog izdanja Büchnerovih sabranih djela u BiH sa Dževadom Karahasanom • "Moj Büchner“ – Vahidin Preljević u razgovoru sa Dževadom Karahasanom • Dodjela 20 primjeraka knjige

Sva izlaganja su na njemačkom i na B/H/S jeziku

Četvrtak, 5.12.2013.:

U 19 sati, mali amfiteatar, Filozofski fakultet

• "Georg Büchner i čulnost političkog“- izlaganje profesora Rüdiger Görnera, Univerzitet Queen Mary u Londonu • "Georg Büchner danas“- debata sa Dževadom Karahasanom, Rüdigerom Görnerom i Vahidinom Preljevićem; Moderator: Naser Šečerović

Sva izlaganja su samo na njemačkom jeziku, a ulaz je slobodan.