Kultura
194

Lijepa balerina s licem djevojčice: Tamara Ljubičić je u svijetu baleta od pete godine

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Balerine i baletani na sceni izgledaju kao da lebde, a njihovi graciozni pokreti i tehnika plesa uvijek izazovu oduševljenje publike. Da biste se bavili ovim pozivom potrebne su godine učenja, vježbanja i odricanja, ali i ljubavi prema ovoj vrsti umjetnosti.

Dvadesetpetogodišnja Novosađanka Tamara Ljubičić koja već sedam godina nastupa u Narodnom pozorištu Sarajevo, počela je trenirati balet kada je imala samo pet godina. Ističe kako tada nije shvatala njegov značaj, ali da je vremenom shvatila da je to njen životni put.

"Išla sam u jednu privatnu školu i jednog dana mama je čula na radiju da državna Osnovna škola baleta vrši upis. Pozvala me telefonom i pitala da li želim da se upišem. Imala sam sedam godina. Rekla sam da želim i tako je sve počelo. Osnovna škola je trajala četiri godine i kada sam čula da postoji i Srednja baletna škola rekla sam sebi da ću i nju završiti. To su bili počeci, bila sam dijete, ali sve se poklopilo s mojim očekivanjima", rekla je Tamara u razgovoru za Klix.ba

Prvu ulogu ostvarila je u Srpskom narodnom pozorištu u Beogradu u predstavi "Božanstvena komedija". U tom pozorištu je profesionalno nastupala godinu dana, nakon čega dolazi u Sarajevo i u njemu ostaje. Publika je prepoznaje po brojnim predstavama, a nedavno se pojavila i u spotu popularnog dvojca Adnana Pacolija i Tarika Mulaomerovića koji je snimljen za pjesmu "Dan po dan"

"Jedna od najdražih mi je uloga Margarite u predstavi 'Dama s kamelijama'. Mislim da sam sazrela na sceni s njom jer sam sve ostale doživljavala kao djevojčica. Uloga Margarite je ozbiljna i morala sam da je proživim na sceni", rekla nam je Tamara.

Da na sceni sve ispalo kako treba potrebno je mnogo vremena i sati vježbanja.

"Od pete godine učimo balet i svoje tijelo i mišiće preoblikujemo u položaje i poze koje balet zahtjeva. Treba dugo vremena jer u tih osam godina mi od djece koja nikada nisu obukla patike na špic i kostime postajemo profesionalci. Tih osam godina se možda čini malo, ali svakodnevno vježbanje to čini dugim periodom", kazala je balerina.

Dnevno vježbaju od četiri do šest sati, a kada se pripremaju predstave onda i do kasno u noć, ali, kako Tamara kaže, na to se naviknu. Mnogi se pitaju kako balerine i baletani održe liniju, te da li imaju neku vrstu dijete. Tamara ističe kako sve to ovisi od organizma do organizma osobe.

"Balerine i imaju i nemaju posebnu ishranu. Neke kolegice imaju problema, neke nemaju. Ja nemam jer mnogo vježbamo i mogu jesti puno i bilo šta, ali se sve potroši. Problem je kada napravimo pauzu zbog povrede ili odemo na godišnji koji traje mjesec dana. Tada se može dobiti koji kilogram viška, ali čim krenemo s vježbama to nestane. Postoje standardi u izgledu, ali mi o tome vodimo računa. Niko nas ne vaga i ne mjeri. Naš posao je i estetski pa vodimo računa o izgledu, ali i moramo zbog zdravlja jer naše tetive i mišići ne mogu da podnesu određenu kilažu", rekla nam je Tamara.

S obzirom na to da provodi jako mnogo vremena u pozorištu, nema mnogo vremena za sebe. Ljubavni život je "riješila" tako što je pronašla momka koji je također u ovom poslu, baletan. Dugo su u vezi i vjereni su.

"Spojili smo ugodno s korisnim i meni to odgovara jer ne znam drugačije. Nekada budemo cijeli dan u pozorištu i navečer dođete kući umorni. Ali, imam puno kolegica koje imaju supruge koji nisu u baletu i imaju odličan život. Sve je stvar organizacije i ljubavi. Balet se živi i mora se nositi kući. Jer morate o njemu razmišljati kako biste napredovali", rekla je Tamara.

Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo čine 24 igrača. Iako je to malo da bi se izvele pojedine baletne predstave, ovala mala, ali predana ekipa uspijeva održati nivo i napredovati. Tamara ističe kako je sigurna da će i balet na našim prostorima dostići svjetski nivo jer je na dobrom putu.

"Mlade ljude možemo zainteresovati zanimljivim predstavama, poput 'Pepeljuge' koja je komična predstava, a dobro su je prihvatili i stari i mladi. Pozitivna energija utiče na publika i ona nam se uvijek vraća. Imamo brojne predstave na repertoaru i vrlo su posjećene, ali za publiku koja nikada nije gledala balet preporučujem da odu pogledati neke lakše predstave kako bi se upoznali s baletom", poručila je.

Ovaj životni poziv je jedini o kojem je Tamara ikada razmišljala. Kaže da ne zna šta bi drugo radila, ali moralo bi biti u vezi sa baletom.

"Nisam htjela razmišljati o tome šta bih radila kada bih se povrijedila jer se dešava da možemo zadobiti povrede nakon kojih više ne možemo plesati. Ipak, bilo bi nešto u baletu i tada", kaže mlada balerina.

Kada je bila mlađa maštala je da ode vani i nastupa u ansamblima njemačkih kompanija koji imaju razne stilove baleta, ali sada je pronašla svoje mjesto u NPS i ne želi nigdje ići.

"Ansambl je odličan i jako dobro se slažemo. Imamo svi dobru energiju i sugurna sam da ne postoji to u većim teatrima i kompanijama jer je puno ljudi i to drugačije funkcioniše. Mi smo mala ekipa, ali odlično funkcionišemo", naglasila je.

Tamaru možete gledati u brojnim baletnim predstava, a detaljne informacije potražite ovdje.