Gost SFF-a
89

VIDEO / Legendarni francuski nogometaš Eric Cantona dolazi u Sarajevo

Piše: A. Dž.
Eric Cantona (Foto: AFP)
Eric Cantona (Foto: AFP)
Legendarni francuski nogometaš Eric Cantona bit će gost 18. Sarajevo Film Festivala, potvrđeno je portalu Klix.ba u Direkciji SFF-a.

Cantona će na 18. Sarajevo Film Festivalu predstaviti dokumentarni film "The Football Rebels", reditelja Gillesa Rofa i Gillesa Pereza, u kojem je ispričao pet priča o slavnim nogometašima, koji su u svojim životima uradili velike stvari i pokazali da je nogomet mnogo više od igre.

Jedna od epizoda posvećena je nekadašnjem nogometašu FK Sarajevo Predragu Pašiću, u kojoj Cantona govori o ratu u BiH i Predragovoj odlučnosti da ostane u svojoj zemlji uprkos tome što je mogao otići na sigurno. Umjesto odlaska, upoznavao je djecu s najvažnijiom sporednom stvari na svijetu - nogometom.

Osim Pašićeve, u dokumentarcu će biti ispričane priče Didiera Drogbe, Carlosa Caszelyja, Rachida Mekhloufija i Brazilca Socratesa. Dokumentarni film će biti prikazan u programu Open Air.

Cantona je tokom svoje uspješne karijere igrao za Auxerre, Martigues, Marseille, Bordeaux, Montpellier, Nimes i Leeds United. Nogometnu karijeru okončao je u Manchester Unitedu, gdje je za pet godina osvojio četiri naslova Permiershipa.

Smatra se da je odigrao ključnu ulogu i doprinio da se Manchester United vrati na tron kao nogometna sila. I danas u ovom klubu uživa kultni status. Navijači Uniteda ga zovu "Kralj Eric".

Nakon povlačenja iz nogometa, počeo je glumačku karijeru. Godine 1998. glumio je u fimu "Elizabeth" sa Cate Blanchett, a 2009. tumači ulogu u ostvarenju "Looking for Eric". Prije dvije godine debitirao je i na pozorišnim daskama u predstavi koju je režirala njegova supruga Rachida Brakni "Face au paradis".