Od 15. juna u prodaji
15

"Kupi mi kupine" - knjiga o rock'n'rollu i odrastanju

Klix.ba
Roman "Kupi mi kupine" je prvo djelo takve vrste na koje se odvažio Amir Misirlić, cijenjen kao jedan od najutjecajnijih rock kritičara u Bosni i Hercegovini. Do sada je objavljivao djela publicističkog karaktera, kao što je "Prvi BiH pop rock leksikon", monografija "Bijelo dugme" te prvi tom ambiciozne i obimne trilogije "Soundtrack vremena".

Ni roman "Kupi mi kupine" tematski ne ide daleko od priče o popularnoj muzici. Tačnije, osnovna tema tog romana i jeste priča o izmišljenom rock sastavu koji je slavu stekao osamdesetih godina prošloga stoljeća. Međutim, ova knjiga govori i o sedamdesetim i vremenu njegovog sazrijevanja, o vojničkim danima u vrijeme oko Titove smrti, o ratnom Sarajevu, o izbjeglištvu, o osluškivanju muzičkih trendova i tvrdoglavim i ne uvijek baš uspješnim pokušajima da im se glavni junak pridruži. Mirsad Miro Korać, glavni junak ove knjige, sve je prije nego junak. Više uporan nego talentovan, mediokritet sa snovima o velikoj slavi, on ih na trenutak i ostvari.

Zato je ovo knjiga o rock'n'rollu i to jedna od malobrojnih napisanih na našem jeziku. Ali je i knjiga o odrastanju, čak i svojevrstan priručnik o umjetnosti zavođenja. A opet i hronika o tome kako je bilo odrastati i živjeti u Sarajevu u posljednje tako turbulentne četiri decenije.

"Kupi mi kupine" nije knjiga koju povremeno uzmete u ruke kad nemate šta pametnije raditi. Nju, ili čitate u jednom dahu, ili ne čitate uopšte. Pisana u neobičnoj i do sada rijetko korištenoj formi intervjua u kojem Korać daje očekivane i stereotipne odgovore, da bi zatim svako pitanje iz intervjua iskoristio kao motiv da sam sebi konačno iskreno prizna neke vlastite poraze.

Od 15. juna 2012. godine, u izdanju BTC "Šahinpašić", pred publiku stiže roman Amira Misirlića "Kupi mi kupine".