U Domu mladih
100

Kulturno-umjetničko društvo Lola održalo koncert ususret Danu nezavisnosti

I. S.
Foto: Nidal Šaljić
Foto: Nidal Šaljić
KUD Lola je sinoć na poseban način čestitalo Dan nezavnisnosti građankama i građanima Bosne i Hercegovine.

U dupke punoj dvorani Doma mladih na Skenderiji smjenjivali su se dječji, pripremni, izvođački i veteranski folklorni ansambli, izvodeći igre naroda Bosne i Hercegovine, prezentirajući pritom živopisne narodne nošnje, što je publika s oduševljenjem dočekala.

Kamerni mješoviti hor je veličanstvenom izvedbom kompozicija iz svog bogatog repertoara, dokazao zašto je jedan od najboljih horova u Evropi. Publiku su na noge digle i vokalna solistica izvodeći tradicionalnu bosansku sevdalinku "Da sam ptica", kao i ženska vokalna grupa i narodni orkestar.

KUD Lola je jedno od najstarijih i najbrojnijih društava u Bosni i Hercegovini, trenutno broje oko 350 članova, a sinoć se publici predstavilo 150 izvođača, koji su, za kraj koncerta, zajednički otpjevali pjesmu "Zemljo moja". Lola je na sebi svojstven način pokazala kako baštini tradiciju svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Kroz tradicionalne igre, melodije i nošnje koncert je bio istinski svjetionik koji podsjeća na jedinstvenost i raznolikost našeg kulturnog nasljeđa.

Organizator manifestacije je bio KUD Lola, a koncert je održan pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kantona Sarajeva, uz podršku Općine Novo Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i SAKUD KS. Ulaz na koncert bio je besplatan.