Kultura
350

Kuća Mujkovića u Goraždu će biti pretvorena u muzej

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Goražde će, sasvim je izvjesno, po uzoru na druge bh. gradove uskoro dobiti muzej.

Planirano je da muzej bude u sastavu ovdašnjeg Centra za kulturu, a dio etnološke postavke i rekonstrukcije starobosanskog života u porodičnoj kući Mujkovića koja će, nakon restauracije, postati depadans muzeja, istureno krilo sa etnološkom postavkom.

Kuća Mujkovića na lijevoj obali Drine jedna je od rijetko očuvanih starih bosanskih kuća u Goraždu.

"Ona ima veliku ambijentalnu i arhitektonsku vrijednost i predstavlja odličan primjer arhitekture tokom osmanske uprave u Bosni. Ja sam prije nekoliko mjeseci predložio da se izvrši konsolidacija i konzervacija kuće te da se u njoj u budućnosti nađe etnološka postavka i dočara javnosti kako se to živjelo prije nekih 200 do 250 godina u bosanskim kućama", kaže Admir Džemidžić, arheolog-kustos pri Centru za kulturu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Fondacija "Kulturno naslijeđe bez granica“ će obezbjediti dio sredstava za restauraciju kuće, a dio će finansirati Fondacija princa Klausa. Ukupno je riječ o sumi od 25 000 eura. Doprinos uspostavi Zavičajnog muzeja u Goraždu je i konzervacija eksponata, preventivna adaptacija prostora, te edukacija mladih stručnjaka iz oblasti zaštite kulturnog naslijeđa. Projekat je regionalnog tipa i pored BiH odnosno, Goražda obuhvata i aktivnosti u Albaniji i na Kosovu.

U vrijeme kada muzeji teško opstaju ideja o njegovoj uspostavi u Goraždu je primjer vrijedan pažnje. Prepoznali su to i građani koji su se pridružili kampanji "Ja sam za muzej u Goraždu", a neki od njih ustupili su eksponate iz vlastitih zbirki koji imaju muzejsku vrijednost. Centar za sada raspolaže solidnom zbirkom, mahom arheoloških predmeta.

Iz Općine Goražde najavljuju da će muzej biti otvoren 18. septembra na Dan Općine i BPK Goražde.