Zabrane EU
0

Kravlje ludilo skida sa repertoara Bacha, Handela, Vivaldija...

SRNA
Violine sa strunama od kravljih crijeva zabranjene su u okviru mjera koje su evropski činovnici uveli u borbi protiv kravljeg ludila.

Muzičari, međutim, pozivaju na uzbunu. Djela Handela, Vivaldija, Bacha...vjerovatno će u bliskoj budućnosti prestati da se izvode onako kako su zavještali veliki kompozitori.

Riječ je o strogim sanitarnim normama koje je EU uvela prije deset godina za vrijeme masovne epidemije "ludih krava". 

Muzičari koji izvode klasiku nisu ni pretpostavljali da će slučaj "kravljeg ludila" dobiti za njih ružan obrt. 

Djela Handela i Bacha izvode se već 200 godina, i sve je, reklo bi se, bilo normalno. A sada strune od kravljih crijeva treba mijenjati. Ili odustati od klasičnog muzičkog nasljeđa. 

Prvo je EU izašala u susret muzičarima i dozvolila vodećim proizvođačima muzičkih instrumenata u Evropi da privremeno nastave sa radom. Ali 2009. godine pravila su pooštrena. I najpoznatijem proizvođaču prirodnih struna u Evropi - fabrici Aquila Corde iz Italije - stavili su do znanja da je vrijeme za izradu takvih struna isteklo i da se neće obnavljati. 

Fabrika u potpunosti prelazi na proizvodnju najlona. Isto tako su postupile i manje poznate firme. 
Proizvođači struna objašnjavaju činovnicima da preduzimaju svje mjere predostrožnosti. Materijal od kojeg se proizvode strune pere se i izbjeljuje u hemijskom sastavu i ne predstavlja opasnost po zdravlje čovjeka. 

Činovnici EU su izgleda bili previše marljivi. Težnja da se sve što okružuje čovjeka smjesti u prokrustovu postelju instrukcija, pravila, metodičkih razrada, ponekad dovodi do začuđujućih rezultata. 

Muzičari su već prirpemili peticiju šefu Evropske komisije Joseu Manuelu Barrosu sa zahtjevom da ukine zabranu. Potpisalo se 1.700 ljudi - navodi "Glas Rusije". 

U međuvremenu, izvođači Bacha kupuju u prodavnicama posljednje partije struna od kravljih crijeva.

Sunđerasta encefalopatija ili "kravlje ludilo" bolest je koja dovodi do nepovratnih promjena u velikom mozgu zaražnih životinja. 

Oboljenje je prvi put bilo otkriveno u Velikoj Britaniji 1986. godine. Smatra se da je bolest bila izazvana time što se stoka hranila samljevenim kostima infciranih životinja, između ostalog ovaca. Na čovjeka se bolest prenosi preko mesa oboljelih životinja, što često dovodi do smrtonosnog ishoda.