Kultura
0

Koncerti Instituta sevdaha Omera Pobrića u Albaniji i Crnoj Gori

FENA
Sekstet Instituta sevdaha – fondacije Omera Pobrića i osam pjevača prvi put nastupaju na koncertu u Albaniji, a nakon toga i u Crnoj Gori.

Pjevači Esed Kovačević, Nusreta Kobić, Hasiba Agić, Reuf Feković, Refija Muslić, Elmedin Balalić Titi, Ilhana Duraković i Miralem Gluhović, uz pratnju seksteta Instituta sevdaha-fondacije Omera Pobrića nastupit će na koncertu u Draču 25. aprila. Dan kasnije gostovat će u Podgorici, a u Plavu će nastupiti 27. aprila.

  • U mjestu Borak, pored Drača, gdje žive Bošnjaci tragat ćemo za sevdalinkama koje su naše izbjeglice od prije stotinjak godina zapamtile, a mi u Bosni zaboravili. Nije paradoks nego stvarnost - Bosna se najviše voli iz daljine, kazao je u izjavi za Fenu uoči polaska na koncertnu turneju osnivač i direktor Instituta sevdaha Omer Pobrić.

I kao što i na ovim koncertima promovira i istražuje sevdalinku, Pobrić kroz djelovanje Instituta sevdaha "oporavlja" sevdalinku za nove generacije koje će kad spoznaju njen sadržaj - više znati cijeniti tu očiglednu ljepotu.

I u muzičkom, a posebno u tekstualnom dijelu sevdalinka je filozofija našeg opstanka na ovom komadu Božije zemlje što se Bosnom i Hercegovinom zove, i živi dokaz da smo ovdje veoma dubokog korijena i da je jedna mladica tog korijena naša nacionalna pjesma - sevdalinka, kaže Pobrić.

Institut sevdaha Omer Pobrić je osnovao u februaru 2003. godine sa sjedištem u Mulićima kod Visokog.