Sarajevo
0

Komemoracija u povodu smrti Adil-bega Zulfikarpašića

FENA
U povodu smrti osnivača i predsjednika Bošnjačkog instituta Adil-bega Zulfikarpašića danas je u Sarajevu u prostorijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održana komemorativna sjednica.

U prisustvu rodbine, prijatelja i predstavnika javnog, političkog i kulturnog života BiH od vakifa i dobročinitelja BiH Adil-bega Zulfikarpašića oprostili su se dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Sulejman Tihić, član Senata Bošnjačkog instituta prof. dr. Faris Gavrankapetanović, predsjednik Upravnog odbora te institucije dr. Zlatko Lagumdžija i akademik Abdulah Sidran.

Istaknuto je kako se radi o čovjeku čije je djelovanje na afirmiranju kulturnog i političkog bića Bosne i Hercegovine neraskidivo vezano za modernu povijest, ali i budućnost zemlje.

Adil-beg Zulfikarpašić je, kako je rečeno, bio čovjek, humanista, antifašista, liberal, istinski demokrata, te istaknuti kulturni i politički djelatnik čiji je životni put posvećen ostvarenju vizije evropske Bosne i Hercegovine, zemlje ravnopravnih naroda i građana.

Kako je rečeno, Zulfikarpašićevo djelovanje na afirmiranju bošnjačkog identiteta bh. ukupnosti i njene kulturne baštine u korelaciji je s promoviranjem istinskih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti.

Adil-beg Zulfikarpašić je, kako je naglašeno, vjerovao da su razlike prednosti, a ne mane Bosne i Hercegovine, te da je za bolje razumjevanje neophodno njegovati dijalog i duh saradnje među različitim ljudima i narodima.

Upravo tom cilju podredio je i ustanovljenje Bošnjačkog instituta - "Fondacije Adila Zulfikarpašića", čija je temeljna misija da bude mjesto okupljanja ljudi i mjesto stjecanja novih znanja o Bosni i njenim narodima, te da bude "rasadnik" boljeg međusobnog razumjevanja.

Adil-beg Zulfikarpašić je Gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini u maju 2001. godine darovao Bošnjački institut - Fondaciju Adila Zulfikarpašića.

Podružnica Bošnjačkog instituta u Sarajevu otvorena je 1991. godine i djelovala je u toku agresije na BiH. Adil Zulfikarpašić je od 1992. do 1994. godine boravio pretežno u Cirihu, putujući povremeno u Bosnu kao predsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije (MBO). Često je poduzimao putovanja u različite zemlje radi susreta s političarima i drugim utjecajnim ličnostima u potrazi za rješenjem pitanja Bosne.

Dominantna ideja-vodilja svih njegovih aktivnosti bila je - očuvanje Bosne kao jedinstvene, cjelovite zemlje. Godine 1998. Adil Zulfikarpašić je odlučio preseliti Bošnjački institut iz Ciriha u Sarajevo.

Adil Zulfikarpašić je potomak stare bosanske plemičke porodice - bega Čengića. Rođen je u Foči, 23. decembra 1921. godine.

Za nemjerljiv doprinos kulturnom i političkom životu Bosne i Hercegovine, Adil-beg Zulfikarpašić je dobio brojna priznanja i nagrade, među ostalim i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 2002. godine. Na Izbornoj skupštini Akademije nauka i umjetnosti BiH održanoj 13. maja 2002. godine u Sarajevu izabran je za počasnog člana Akademije.

Dženaza Adil-begu Zulfikarpašiću bit će klanjana danas u 17.15 sati iza Ikindije-namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop će biti obavljen u sklopu zdanja Bošnjačkog instituta.