Žena u arapskom svijetu
0

Književnici koja je "ubila" Šeherzadu prijete smrću

Sarajevo-x.com
Urednica erotskog magazina na arapskom jeziku i autorica nove knjige koja ruši tabue u arapskom svijetu, Libanka Joumana Haddad, često kao "nagradu" za svoj rad dobija i prijetnje smrću.

Libanska književnica objavljuje časopis "Jasad" čija su tematika erotika i ljudsko tijelo. Časopis izlazi od decembra 2008, a dosad je obrađivao teme od nasilja u vezama do voajerizma i masturbacije.

Joumanin rad se nimalo ne sviđa muslimanskim i kršćanskim grupama, ali ona ne namjerava prestati.

"Kada sam počela raditi 'Jasad', počela sam primati puno e-mailova u kojima su iskazivali mržnju i prijetili mi. No, neću prestati raditi ono za što mislim da je veoma korisno", izjavila je Haddad za BBC.

Neki je opisuju kao bejrutsku Carrie Bradshaw (glavni lik u seriji "Seks i grad"), ali ona ističe kako ne namjerava imitirati Zapad, te kako dobiva podršku žena diljem arapskog svijeta.

Haddad, koja je odrasla u konzervativnoj kršćanskoj obitelji u Libanu, navodi kako na Zapadu smatraju arapske žene žrtvama koje nemaju pravo odlučivati o svom tijelu ili životu, bez obzira na to što ima i slobodnih i emancipovanih.

Napominje i kako njen časopis kupuju u tajnosti ljudi koji ga javno napadaju.

Njena najnovija knjiga, "Ubila sam Šeherzadu: Ispovijest ljute arapske žene" ima za ciljnu grupu žene s Bliskog istoka, kojima nastoji ukazati da se ne bore dovoljno za svoja prava.

Iako se u njenom Libanu žene mogu nešto slobodnije odijevati nego u ostatku arapskom svijeta, pa čak i izlaziti noću, Haddad smatra kako su još uvijek i u Libanu žene dosta diskriminisane te ne smiju pristajati na površnu slobodu.

"Žene se moraju boriti a ne predavati. Zato sam u svojoj knjizi pisala kako Šeherzada pregovara s kraljem. Ona mu je rekla da će mu svake večeri ispričati po jednu priču ako je pusti da živi. Žena je ponekad najgori neprijatelj sama sebi", kaže Haddad.

No, njen rad je dobio gotovo jednak broj pritužbi iz različitih kršćanskih crkava kao što je to od muslimanskih grupa, šiita i sunnita.

"Kršćanstvo, barem što se mene tiče, se ne razlikuje od islama. Uvjerena sam da je religija općenito je jedan od najgorih neprijatelja ženske emancipacije", dodala je ona, javlja BBC.