Kultura
0

Književni susreti na Kozari počinju 25. septembra

SRNA
U Prijedoru će u petak, 25. septembra, početi 37. Književni susreti na Kozari na kojima će se okupiti desetak najvećih imena savremenog pjesništva.

Svečano otvaranje trodnevnog skupa je u petak u 20.00 sati u prijedorskom Pozorištu, gdje će biti održano poetsko veče pod nazivom "Pjesnici pjesniku, majci i Kozari".

Centralna manifestacija "Pjesničko podne" zakazana je za subotu, 26. septembra, na Mrakovici kada će književna nagrada "Skender Kulenović" biti uručena ovogodišnjem laureatu Miroslavu Maksimoviću, pjesniku iz Beograda.

Iz Organizacionog odbora Književnih susreta na Kozari najavljeno je da će, osim nagrađenog Maksimovića, stihove govoriti Dobrica Erić, Miro Vuksanović, Milovan Vitezović, Zoran Kostić, Boro Kapetanović, Milenko Jevđević, Mirjana Bulatović, Vladimir Jagličić, Rajko Lukač i Mile Mutić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa najavljeno je učešće dramskih umjetnica Vjere Mujović i Radenke Ševa, a u muzičkom djelu programa nastupiće kamerni ansambl "Belkanto", Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo ''Vila'' i etno grupa "Moštanica".

U pratećem programu 37. Književnih susreta na Kozari predviđeno je održavanje večeri laureata i likovne izložbe radova nastalih na petoj Likovnoj koloniji "Sreten Stojanović".

Veče laureata biće održano u subotu, 26. septembra, u Pozorištu u Prijedoru u 20.00 sati, a prethodno će u 19.00 sati u Muzeju Kozare biti otvorena pomenuta izložba.
 Književni susreti na Kozari   biće zatvoreni u nedjelju, 27. septembra, u 11.00 sati u Gradskoj čitaonici.