Teatar
0

“Klasni neprijatelj” na proslavi Dana Evrope u Ljubljani

Sarajevo-x.com
Predstava “Klasni neprijatelj” prema tekstu Nigela Williamsa, u adaptaciji i režiji Harisa Pašovića i produkciji East West Centra Sarajevo, igraće kao specijalni gost 10. i 11. maja na prestižnom festivalu Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani koji se ove godine održava u okviru proslave Dana Evrope i u povodu predsjedavanja Republike Slovenije Evropskom unijom.

“Ovo je velika čast za East West Centar Sarajevo i bh. teatar, jer smo pozvani kao specijalni gosti na festival Slovenskog mladinskog gledališča koje je ove godine dobilo titulu Evropski ambasador kulture. Veoma nam je drago da opet igramo pred slovenačkom publikom koja je izuzetno dobro primila našu predstavu “Hamlet” prije dvije godine kada smo igrali na medjunarodnom festivalu Ex-ponto u Cankarjevom domu. Moje predstave su često igrale u Sloveniji i uvijek je bilo izvanredno. Slovenačka publika voli teatar i dobro ga poznaje.” rekao je Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra.

Predstava “Klasni neprijatelj” govori na originalan umjetnički način o problemu nasilja među učenicima srednjih škola. “Klasni neprijatelj” često gostuje u gradovima u Bosni I Hercegovini.

“Klasni neprijatelj” ove godine učestvuje u glavnom programu najvažnijeg umjetničkog festivala na svijetu – Edinburgh International Festival i velikim medjuanrodnim festivalima: Singapore Arts Festival, Sibiu International Theatre Festival u Rumuniji I Sterijino pozorje u Novom Sadu.

U “Klasnom neprijatelju” igraju Maja Izetbegović, Irma Alimanović, Amar Selimović, Nusmir Muharemović, Maja Zećo, Lidija Stevanović, Amir Muminović i Samir Karić. Koreografkinja predstave je gošća iz Zagreba, Tamara Curić. Scenografi su Lada Maglajlić, Amir Vuk Zec i Omar Šelo. Kostimografi su grupa Kao Pao Shu. Muziku je komponirao Eric Bajramović. Dizajneri su Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek. Izvršni producent je Ismar Hadžiabdić.