Nevjerovatna cijena
10

Kineska posuda promjera svega 11 centimetara prodana za vrtoglavih 25 miliona dolara

F. H.
Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's
Delikatna porculanska zdjela, promjera oko 11 centimetara, prodana je za više od 25 miliona dolara na aukciji u Hong Kongu.

Aukcijska kuća Sotheby's opisala ga je kao "vrlo važan", antikvitet potječe iz rijetke skupine keramike ukrašene u carskim radionicama u Pekingu u 18. stoljeću.

Zdjela je proizvedena u vrijeme cara Yongzheng, koji je vladao Kinom od 1722. do 1735. (iako je emajl vjerojatno naslikan nedugo nakon njegove smrti). To je dio tradicije poznate kao "falangcai" ili "strane boje", ime dato porculanu koji potječe iz carskih peći Jingdezhena, ali su ga emajlirali majstori u Zabranjenom gradu u Pekingu.

Zdjela prikazuje dvije lastavice, stablo marelice u cvatu i vrbu. Dizajn također sadrži izvadak iz pjesme za koju se smatra da ju je naručio Yongzhengov prethodnik iz dinastije Ming, car Wanli. Prodana je za 198,2 miliona hongkonških dolara ili 25,3 miliona dolara.

U aukcijskom katalogu, stručnjakinja za keramiku Regina Krahl rekla je da su motivi s pticama i cvijećem bili popularni u razdoblju Yongzheng. Također je opisala zdjelu kao jednu od malih skupina predmeta koji predstavljaju "vrhunac slikanja na porculanu, umijeće koje nikada nije nadmašeno".

"Komadi oslikani tako oskudnim i profinjenim motivima prirode kao što se ovdje vide, 'omotani' oko posude poput odmotanog ručnog svitka, rađeni su u Pekingu samo vrlo kratko", napisala je, dodajući da se većina preostalih primjeraka sada čuva u Muzeju palače u Tajvanu.