Narodno pozorište
0

"Kidaj od svoje žene" u izvedbi dubrovačkog kazališta

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu će, u okviru programa "Sarajevske zime", biti održana premijerna izvedba predstave "Kidaj od svoje žene" Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, a u režiji Sulejmana Kupusovića.

Ova predstava je urađena po tekstu Raymonda Cooneya, slavnog engleskog dramatičara i glumca, čiji je najveći uspjeh, komedija za odrasle "Run for your wife", premijerno izvedena 1983. godine na londonskom West Endu u Kazalištu Criterion.

Priča prati taksistu Johna Smitha koji vodi dvostruki život. Sa suprugom Mary živi u Wimbledonu, a sa suprugom Barbarom u Streethamu. Uredno je usklađivao smjene, dok jednog dana nije slučajno završio u bolnici.

Tada u policiji i bolnici pomiješaju dvije njegove adrese. Obje su supruge potom doznale da je imao nezgodu, ali će doznati i puno više...

Glumačku ekipu u predstavi "Kidaj od svoje žene" čine Branimir Vidić Flika, Jasna Jukić, Helena Kovačić, Zdeslav Čotić, Hrvoje Sebastijan, Edi Jertec, Antonio Franić i Davor Erceg.

Reditelj Sulejman Kupusović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je s radošću prihvatio poziv dubrovačkog kazališta da režira ovu predstavu i tako se ponovo vrati Cooneyevom tekstu.

Naglasio je da mu je zadovoljstvo raditi tekstove pisaca kakav je Cooney, koji zahtijevaju veliku brzinu i preciznost reditelja i glumaca.

"Radi se o finoj teatarskoj arabeski, koja samo ima ambiciju da nas dobro nasmije", kazao je Kupusović.

Njegova kultna predstava "Kidaj od svoje žene" u izvedbi bh. glumaca bila je jedna od prvih koja je nasmijalava Sarajlije u vremenu opsade. Predstava je u Sarajevu igrana sve do 2002., kao jedina koja je preživjela rat te je ovo prilika da se vrati na mjesto prvog igranja s dubrovačkim glumcima.

Glumica Jasna Jukić, ujedno i ravnateljica Kazališta Marina Držića, kazala je da u ovoj predstavi postoji idealna glumačna podjela, koja je tražila i idealnog reditelja.

Nakon što je predstava doživjela veliki uspjeh u Dubrovniku, Jukić očekuju da će je prihvatiti i zavoljeti i sarajevska publika.

Glumac Branimir Vidić također je sretan zbog glumačkog angažmana u ovoj komediji, ističući da je potrebe za smijehom uvijek bilo, a posebno u današnjim teškim vremenima.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić ukazao je na tradicionalno prijateljski odnos Dubrovnika i Sarajeva, a posebno kroz izuzetnu saradnju umjetnika iz ova dva grada.

Predstava "Kidaj od svoje žene" počinje u 20 sati.