Fotografije D'Souze svjedoče
0

Karadžić je pronađen, njegove žrtve još nisu

Sarajevo-x.com
Djela kanadskog fotografa Darona Alexa D'Souza, pod nazivom "Missing Surviviors - Bosnia's Purgatory" (Nestali preživjeli - bosanski pakao), bit će izložena u Londonu od sutra. Serija fotografija fokusirana je na osobe koje su nestale u toku rata u Bosni i Hercegovini i njihove porodice.

Fotografije su dio grupne egzibicije pod nazivom "Art in Marylebone" koja će biti prikazana od 16. do 19. oktobra u Staroj biblioteci u Maryleboneu u Londonu.

Kada se širom svijeta pročula vijest da je uhvaćen Radovan Karadžić, D'Souza je boravio u BiH, te je to iskoristio kako bi dokumentovao priče porodica čije se najbliži vode kao nestali, čime je nastavljena viktimizacija, ali i stalna potraga za voljenima.

U ovom kontekstu, i sami preživjeli smatraju se 'nestalim', smatra autor. Fokusiranjem na preživjele, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, te podižući svijest o njihovim životnim pričama, prikazano je ljudsko lice u tragedijama koje se obično svode na statističke podatke.

Hapšenje Karadžića "isprovociralo je gorka osjećanja kod svih naroda koje sam fotografisao," izjavio je D'Souza govoreći o reakcijama preživjelih sa kojima je razgovarao. Ovi ljudi, koji predstavljaju porodice preko 13.000 nestalih u BiH, susreću se sa teškim putem naprijed.

Tako fotografije ovog Kanađanina svjedoče o 'prisilnom nestajanju' sa političkim konotacijama, gdje su pravda i vlast najodgovorniji.

"Nedostatak povezanosti najveća je prepreka napretku, ne samo kod ovih porodica, već i u samom društvu, gdje je onemogućeno pomirenja i razvoja," istakao je autor.

Otvaranje ove izložbe je u četvrtak, 16. oktobra u 18 sati, a svi zainteresovani u Londonu i šire izložbu će moći pogledati do 19. ovog mjeseca, svaki dan od 11 do 21 sat.