Kultura
0

Kamerni teatar 55: Predstavom "Ujka Vanja" počinje nova sezona

FENA
Nova pozorišna sezona u Kamernom teatru 55 ove će godine zvanično biti otvorena premijernom izvedbom Čehovljeve drame "Ujka Vanja" koju će režirati Ozren Prohić. Premijera predstave je zakazana za 10. novembar.

Kako je potvrdio za Agenciju FENA direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić, premijera ove predstave zakazana je za 10. novembra, dok će reditelj Prohić već krajem septembra početi rad na pripremi predstave, inače prilično zahtjevne za postavljanje na scenu.

Uloge za "Ujka Vanju" nisu još uvijek u potpunosti podijeljene, ali je za sada sigurno da će se u glumačkoj podjeli naći Žan Marlot, Mirsad Tuka, Miki Trifunov te Dragan Jovičić.

Topčić naglašava kako će nezvanično sezona u Kamernom teatru 55 početi već sredinom septembra predstavom "Othelo", koja je nakon premijere u junu do sada izvedena tek tri puta. Upravo tim komadom Kamerni teatar 55 predstavljat će bh. pozorišnu scenu na predstojećem Internacionalnom festivalu MESS.

Ovo savremeno čitanje Šekspirovog djela režirao je Rahim Burhan, a glavne uloge su, među ostalima, ostvarili i Mirsad Tuka, Admir Glamočak, Džana Pinjo, Miki Trifunov, Mehmed Porča, Alen Muratović, Mirela Lambić te Alena Džebo. Dramaturgiju potpisuje Ljubica Ostojić, kostime Amna Kunovac-Zekić dok je za scenografiju zaslužna Amra Zulfikarpašić.

Šekspirov "Othelo" na sceni Kamernog teatra 55 prvi put je postavljen 1959. u režiji Jurislava Korenića.

Premijernoj izvedbi "Ujka Vanje" prethodit će još i dva značajna gostovanja ovog teatra sa dobro poznatom "Helverovom noći" - na Festivalu "Ex Ponto" u Ljubljani te u Beču.