SARTR
0

Jovanovski i Alispahić u predstavi "Jedan Pikaso"

FENA
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), 23. marta u 20 sati bit će premijerno izvedena predstava "Jedan Pikaso" američkog pisca Jeffreya Hatchera.
Režiju ove iznimno zahtjevne duodrame potpisuje beogradska rediteljka Ljiljana Todorović, a glavne uloge odigrat će doajen makedonske pozorišne scene Meto Jovanovski te bh. umjetnica Selma Alispahić.

"Predstava je zahtjevna i značajna iz više razloga. Ona opisuje odnos umjetnosti i totalitarne vlasti. U različitim totalitarnim režimima imperativ umjetnosti je da nešto učini jer umjetnik uvijek mora govoriti o vremenu u kojem živi i protiv vremena koje nije dobro", kazala je na konferenciji za novinare rediteljka Ljiljana Todorović.

Oduševljenost tekstom iskazao je i Jovanovski koji je pojasnio da je Pikaso u ovoj drami poslužio kao inspiracija, razlog za progovaranje protiv režima, u ovom slučaju fašističkog.

"Predstava ustaje protiv nasilja, fašizma i svega onoga što guši umjetnost i različitost. Ova drama je možda ponajbolja u kojoj sam igrao i najbolji tekst koji sam čitao. To je tekst koji određuje mjesto umjetnosti u životu", istakao je Jovanovski.

Alispahić je, govoreći o drami, akcentirala važnost postavljanja ovakvih komada na scenu.

"Ova predstava nastala je iz protesta prema banalizaciji i umjetničke potrebe da se pozorište vrati pozorištu u vremenu kada mediji prikazuju stvari koje ljude "poglupljuju". Ovim djelom, obraćamo se onoj publici koja želi gledati pametne predstave, predstave s dobrim tekstom i glumcima", rekla je Alispahić.



Radnja drame smještena je u 24. oktobar 1941., dan uoči 60. rođendana slavnog slikara.

Reprize predstave bit će 24., 25. i 26. marta u 20 sati.