Kultura
47

Jim Marshall otvorio izložbu: Sarajevo mi je poklonilo predivne fotografije

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prepunoj Galeriji Boris Smoje u Sarajevu, fotograf Jim Marshall predstavio je svoju izložbu fotografija pod nazivom "There is a light that never goes out". Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, on je, kako je istakao, svom voljenom gradu, ali i sugrađanima, poklonio izložbu na kojoj je predstavljeno Sarajevo u različitim bojama.

Jim Marshall je Škotlanđanin koji od 1995. godine živi u Sarajevu, gradu u kojem je pronašao suprugu Adisu, ljubav svog života, u gradu u koji se zaljubio i koji je za njega postao njegov "usvojeni rodni grad".

Izložbom u Galeriji Boris Smoje Sarajevo je prikazao u živim bojama i iz mnogo uglova. Prikazao je izlazak i zalazak sunca u glavnom gradu BiH, ali iz neobičnih perspektiva, onako kako on to i umije.

"Sarajevo smatram svojim domom, više nego bilo koji drugi grad, pa čak i više od onog u kojem sam odrastao. To je beskrajno inspirativan grad. Izložba je jedan vid mog poklona Sarajevu i mojim sugrađanima. I Bez obzira na sve vrijeme, energiju i predanost koje sam posvetio ovom gradu tokom svih ovih godina, mislim da nikada neću biti u mogućnosti da mu pružim onoliko koliko je on meni pružio", kazao je Marshall, istakavši da, kad bolje razmisli, te fotografije je Sarajevo poklonilo njemu i ostalima koji žive u Sarajevu, a ne obratno.