Kultura
0

Jajce: "Šopovi dani na plivi" od 28. do 30. septembra

FENA
Ovogodišnji književni susreti "Šopovi dani na Plivi 2007.", u čast velikoga pjesnika Nikole Šopa, bit će upriličeni od 28. rujna do 30. septembra u Jajcu.

Organizator, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Jajca, ove godine Šopove dane je osmislio s novom koncepcijskom tako da će pjesnici, sudionici te manifestacije ujedno biti i predstavnici svojih općina iz koje dolaze.

Kako je najavljeno, očekuju se pjesnici iz Bihaća, Viteza, Brčkog, Sarajeva, Konjica, Mrkonjić Grada, Orašja, Mostara, Sanskoga Mosta i Novoga Travnika.

Također, ovogodišnji i budući "Šopovi dani" bit će posvećeni jednome od najvećih živućih pjesnika iz BiH ili susjednih država-a koji je na bilo kakav način vezan za BiH. Ove godine će to biti pjesnik Petar Gudelj, čija biografija i stvaralaštvo imaju sličnu putanju sa Šopom -Imotski-Mostar-Sarajevo-Beograd-Baška Voda..

Pokovitelj Šopovih dana na Plivi su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Srednjobosansko ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta te općina Jajce.