Kultura
7

Izložbom obilježena 22. godišnjica paljenja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru obilježavanja 22.godišnjice od paljenja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH), danas je u Vijećnici otvorena izložba pod nazivom "Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine - Vijećnica 22 godine poslije“.

Na izložbi prisutnima su se obratili dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Damir Mašić, ministar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ilaria Ragnoni, predstavnica Ambasade Republike Italije, Ismet Tucak, komandant Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo i Nihad Čengić, restaurator djela umjetnosti.

Pozdravljajući prisutne Ovčina je podsjetio da je priča o zapaljenoj Biblioteci, 25.augusta 1992. godine čak i sada 22 godine nakon užasnog inferna mučna i tužna i naglasio da je razaranjem Vijećnice nepovratno uništeno oko 90 posto fundusa, oko dva miliona bibliotečkih jedinica kojim je raspolagala ova Biblioteka.

"Za građane BiH i grada Sarajeva, Vijećnica je predstavljala simbol duhovnosti i dokaz višestoljetne isprepletenosti tradicija i kultura s ovih prostora, bila je mjesto okupljanja, učenja i druženja za generacije studenata, profesora, naučnika, istraživača, čak i za one koji su se drznuli podići ruku na nju", kazao je Ovčina.

Mašić je naglasio da je posebno sretan jer danas s ove izložbe iz obnovljene Vijećnice može prenijeti poruku da je i "nakon doživljene i preživljene tragedije stradanja i uništenja, duhovna pobjeda vratila nadu u svijetli smisao čovjekovog postojanja".

"Možemo s ovog mjesta prenijeti poruku da je snaga civilizacijske vrijednosti i zajedničkog života nadjačala svaki anticivilizacijski čin, uprkos dugom i bolnom otporu od uništenja, te da hrabrost, ljepota i njegovanje ljudskih vrlina i civilizacijskih tekovina imaju svoje opće vrijednosti čija ljepota može i mora pobijediti", naglasio je ministar Mašić.

Predstavnica talijanske Ambasade naglasila je značaj Vijećnice ne samo za BiH, već i za cijeli svijet, jer svu svi učestvovali u njenoj obnovi, te je posebno raduje saradnja NUBBiH s talijanskim institucijama kulture.

Restaurator djela umjetnosti Nihad Čengić je naglasio da priča o Biblioteci, o Vijećnici, nije završena te da imamo priliku da na njenoj tragediji, da na njenom zgarištu podignemo riznicu znanja, "bilioteku koja će biti dostupna svima, obnovimo bibliotečki fond, kakav Sarajevo nikada nije ni sanjalo, da bude moderan, dostupan centar znanja i nauke“.

"Od vatrene stihije spašavali smo knjige kao da su ljudski životi u pitanju, štitili smo ih svojim tijelima kao da su naša djeca", kazao je Ismet Tucak, evocirajući uspomene na dan kada je Vijećnica gorila, a građani Sarajeva s vatrogascima grčevito pokušavali da ugase požar.

Izložena su ratna izdanja dnevnih i sedmičnih novina, Oslobođenja, Ljiljana, Večernjih novina, Muslimanskog glasa, s naslovima "Oganj bolesnog uma“, "Zbogom, pameti“ i sl. tekstova kada je Vijećnica zapaljena.

Organizatori su ovom izložbom, kako je rečeno, htjeli da istaknu da Nacionalna i univerzitetska biblioteka pripada narodu Bosne i Hercegovine, bez obzira na to što njen status još uvijek nije riješen.