Kultura
147

Izložbe, performansi, radionice i projekcije: Objavljen detaljan program Noći muzeja

Piše: L. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U subotu, 16. maja, u Sarajevu se obilježava Noć muzeja, manifestacija koja će okupiti sarajevske muzeje, povezati stručnjake iz ove oblasti, ali i građanima pružiti priliku da uživaju u bogatom programu, brojnim izložbama, radionicama, projekcijama filmova i performansima.

Muzeji će raditi do duboko u noć, a ulaz će biti besplatan za posjetitelje. Ove godine se u obilježavanje Noći muzeja, manifestaciju koju organizuje udruženje umjetnika Bellarte, uključilo 17 sarajevskih i jedan muzej iz Tešnja.

U Crkvi Svetog Ante će u 19 sati biti održan koncert hora Pontanima.

U Ars Aevi muzeju savremene umjetnosti će biti postavljena stalna postavka, dok je Galerija Java ove godine pripremila izložbu slika crnogorske umjetnice Dijane Lazović pod nazivom "Zagrljaj 2". Pored toga, tu su i slike bh. umjetnice Lane Lončarević pod nazivom "Izložba".

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u 12 sati će organizovati okrugli sto na kojem će se raspravljati o tri teme, a navečer će posjetitelji moći pogledati stalnu galerijsku postavku ovog muzeja. Program će biti osvježen nastupom baletne grupe Bellarte koja će nastupiti te večeri u 22 sata.

Fotografisanje sa replikama odjeće Franca Ferdinanda i Sofije Kotek

Muzej Grada Sarajeva ima pet zasebnih prostora i muzeja, a u svakom od njih pripremaju zasebnu izložbu. I ove godine kustosti će predstaviti ljude značajne za historiju našeg grada, čime se stvara podloga za nadolazeću veliku izložbu na kojoj će biti predstavljene sve te ličnosti. Za noć muzeja, Muzej Grada Sarajeva, smješten u Brusa bezistanu, će predstaviti dvije ličnosti – Vladimira Perića Valtera i dr. Mehmeda Spahu. U muzeju 1878-1918 bit će predstavljena ličnost Koste Hermana, a posjetitelji će se ponovo moći fotografisati sa replikama odjeće Franca Ferdinanda i Sofije Kotek. Ispred muzeja će biti parkirana replika automobila u kojem su se vozili.

U Despića kući bit će predstavljena ličnost Stake Skenderove, žene koja je 1858. godine osnovala školu za djevojčice. U Muzeju Jevreja bit će predstavljena ličnost Emerika Bluma, koji je, prema riječima organizatora, jedna svijetla tačka u našoj historiji. Pored toga, bit će organizovan prigodan kulturno-umjetnički program u organizaciji udruženja umjetnika Bellarte.

U Svrzinoj kući zbog prostora neće biti organizovana nikakva izložba, no tu je kulturno-umjetnički program.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će ovogodišnju Noć muzeja obilježiti već otvorenom izložbom Mice Todorović, a tu je i likovna radionica/igraonica za djecu uzrasta od 6 do 12 godina gdje će se djeca upoznati sa nekim od najreprezentativnijih umjetničkih djela.

Historijski muzej proslavlja 70 godina postojanja

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i ove godine nastoji ukazati na važnost muzeja i muzejskih institucija, te muzejskog prostora. Ove godine ova ustanova obilježava svoj 70. rođendan, a kustosi ovog muzeja su pripremili tri radionice za mlade, od kojih je jedna radionica "Eko art" sa umjetnicom Sanelom Husić Musabašić. Tu je i projekcija filma "Saved by language" koja govori o jednom aspektu kulturne baštine, jeziku, te tri izložbe. Pored stalnih muzejskih postavki, kao što je ona o opkoljenom Sarajevu, "20 godina međunarodne pravde" i "70 godina – šta nam grad govori o prošlost", na taj dan će biti otvorene i tri nove izložbe – Izložba fotografija Toše Mitoševskog, izložba grafika Danisa Fejzića i izložba studentskih radova nastala u saradnji sa Odsjekom za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti.

U Sarajevskom ratnom tunelu navečer u 20 sati u saradnji sa Bellarteom će biti izveden performans, a uposlenici muzeja su pripremili iznenađenje u muzeju. Ovaj muzej u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i ministarstvom za boračka pitanja organizuje prevoz do muzeja, pa će GRAS-ov autobus u 19 sati ispred Vijećnice prevoziti putnike besplatno do Tunela, te ih vraćati nazad.

Alma Jusufbegović Bečić je u ime Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo kazala kako su uspostavili kontakt sa studentskim parlamentom i pozvali sve studente da dođu i priključe se ovoj manifestaciji, te pozvala sve građane Sarajeva da obiđu muzeje i pogledaju izložbene postavke.

"Ta noć treba biti noć druženja sa građanima", poručila je Jusufbegović Bečić.

Muzeji nisu arhivi, oni imaju animacijsku funkciju i moraju biti održivi

Udruženje umjetnika Bellarte zajedno su muzejima organizuje okrugli sto na kojem će umjetnici postavljati pitanja čemu služe muzeji u Bosni i Hercegovini, kako raditi na njihovoj održivosti, na koji način usmjeriti muzejsku produkciju i koje resurse angažirati kako bi se ljudima pomoglo da rade svoj posao.

"Muzeji opravdavaju vlastito postojanje muzejskom produkcijom. Dakle, muzeji nisu arhivi i oni ne služe samo čuvanju materijala, već imaju animacijsku funkciju i služe nekome, a ne nečemu", poručila je Šejla Šehabić u ime Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i dodala kako bogati program pripremljen za Noć muzeja u najmanju ruku građanima Sarajeva može objasnii šta to muzeji rade, čak i onima koji nisu redovna muzejska publika.

"Neke institucije u našoj zemlji su u vrlo neobičnom položaju koji nije viđen nigdje u svijetu. Mi radimo svoj posao, ne treba nam nikakva milostinja, moramo razgovarati o tome na koji će se način nama omogućiti da pošteno obavljamo posao koji već znamo raditi", poručila je Šehabović.