Prvi bošnjački roman
0

Izložba za 110. godišnjicu 'Zelenog busenja'

FENA
U galeriji "Mak" u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu večeras je otvorena izložba u povodu 110. godišnjice prvog bošnjačkog romana "Zeleno busenje" Edhema Mulabdića, koji je Matica hrvatska objavila 1898. godine.

Izloženi su originalni rukopisi, prepiska, fotografije, knjige, časopisi, dokumenti i plakati vezani za dugogodišnje djelovanje ovog istaknutog književnika, ali i prosvetitelja.

Direktorica Muzeja Medhija Maglajlić je istaknula da je Mulabdić jedan od najznalčajnijih književnika u doba bošnjačkog preporoda za vrijeme austro-ugarske vladavine.

Iako se radi o autoru prvog bošnjačkog romana koji je ostavio neizbrisiv traga u bh. stvaralaštvu, do sada, nažalost, njegova ličnost nije adekvatno obilježena, kazala je Maglajlić.

Mulabbić je pojava koja više od 100 godina plijeni pažnju zbog svog literarnog angažmana, ali i djelovanja u kulturnom i društvenom životu, na uređivanju časopisa i dobrotvornim poslovima, kazao je prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović.

Sam roman "Zeleno busenje" prema Rizvanbegoviću mora se osim sa estetskog posmatrati i sa prosvjetiteljskog gledišta.

Čitava generacija kojoj je pripadao Mulabdić žrtvovala je estetske vrijednosti i svoj talent kako bi se posvetila prosvjetiteljskom radu, kazao je on.

Naveo je kako je Mulabdić u austrougarskom periodu učestvovao u otvaranju 120 čitaonica, a bio je urednik u najznačajnijim časopisima koje su Bošnjaci ikada imali.

Mulabdić je nakon oslobođenja Sarajeva 1945. godine uhapšen i osuđen pred vojnim sudom. Presuda mu je, međutim, veoma brzo ukinuta iako je još neko vrijeme proveo u zatvoru zbog administrativne greške. Uprkos tome Mulabdić je posljednje godine života provodio bez prihoda jer mu je uskraćena penzija, a tada mu je mnogo pomogao Muhamed Kreševljaković.