Kultura
0

Izložba World with my eyes autorice Lane Čmajčanin

Sarajevo-x.com
Nakon duže ljetne pauze, ArtAtak nastavlja sa svojim dosadašnjim aktivnostima - prezentacijom i promoviranjem mladih BiH kreativaca iz područja vizuelne i audio umjetnosti. Otvorenje izložbe World with my eyes autorice Lane Čmajčanin desit će se u petak, 23. novembra u cefe-baru So.ba sa početkom u 22 sata.

Po formalnom obrazovanju skulptorica Lana u svojim Topografijama ljudskih lica primarno, ali ne i jedino, eksperimentira skulptorskim medijom (reljef). Postavljajući ploče medijapana jedne povrh drugih, od dvomdimenzionalnih elemenata, ona stvara trodimenzionalni svijet.

Tako njeni reljefi postoje u realnom prostoru, što i jeste bitna karakteristika skulpture kao medija. Takvoj strukturi dodaje boju i to ahromatske tonove, koji uslijed gradacije od tamnog ka svijetlom tonu stvaraju dodatno utisak prostornosti. Boja u Laninom radu postaje važan faktor vizuelne prezentacije i to njen iluzionistički dio, čime su granice između slikarstva i skulpture dodatno pomjerene. Ova dva klasična likovna medija se međusobno prožimaju, nadograđuju i neminovno stvaraju interesantne rezultate.

Tematski se ova kreativna rješenja bave portetom-vječitom temom likovnih umjetnosti. Međutim, ni na ovom planu autorica ne ostaje na usko ograđenom shvatanju teme. Njena lica su u potpunosti dekonstruisana, prožeta ličnim doživljajem. Ona su poput "zemljine površine čiji reljef modelira vrijeme i unutarnja tektonika, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag u obliku, volumenu i teksturi".

Topografije ljudskih lica, njihova vanjska i unutarnja struktura daju jedno u potpunosti individualno doživljavanje teme, forme, medija i materijala.

Stav umjetnice da pojedinac specifično stvara i da pojedinac specifično stvoreno doživljava, djeluje kao najprikladnija pozivnica da upotpunite ovaj događaj.

Izložba će biti postavljena patneest dana.