Djela Seada i Halide Emrić
0

Izložba slika i rukotvorina bh. umjetnika u Beču

FENA
Beč
Beč
U palati Portia u Beču otvorena je izložba slika i rukotvorina bh. umjetnika Seada i Halide Emrić.

Na ceremoniji otvaranja je, kao predstavnik Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, govorila prvi sekretar Ambasade Sanja Vidović, koja je istakla da je ova izložba još jedan u nizu kulturnih događaja koji se organiziraju u Austriji i na kojima svoja djela prezentiraju umjetnici iz BiH.

Naglasila je da Ambasada BiH u Austriji, u okviru svojih mogućnosti, podupire ovakve manifestacije i kulturnu razmjenu između BiH i Austrije.

Kustos izložbe Walter Horn je rekao da slike Seada Emrića opisuju metamorfoze i emocije, protežući se od Postanka do Kraja Svijeta, kako je opisano u Svetim knjigama tri religije.

Emrićeve slike, naglasio je Horn, odražavaju multireligijsku strukturu BiH i međusobnu isprepletenost osnovnih religijskih načela.

Postavka slikara Seada Emrića pod nazivom "Metamorfoze i emocije“ obuhvata seriju slika kojima je prikazan Kaos, Emocije koje dio svijeta postaju pojavom čovjeka, nastavljajući prikazima Čistilišta, Raja, Pakla, sve do konačne Apokalipse.

Halida Emrić je svoju kreativnost u izradi rukotvorina prikazala u svojim "Dragocjenostima“ kojima je predstavila ručno rađeni ženski nakit od gline u kombinaciji sa 10-to karatnim zlatom.

Njena kreativnost izražena je i u širokoj raznolikosti vaza i posuda s motivima bosanskohercegovačkih stećaka.