Od 5. maja
11

Izložba "Modra rijeka - modro more" u Collegium artisticumu

Klix.ba
Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH u partnerstvu sa Općinom Centar u povodu proslave dana Općine Centar 5. maja u 19 sati u Galeriji Collegium artisticum organizuje izložbu "Modra rijeka - modro more".

Radi se o izboru iz opsežne zbirke galeristice, mecene i kolekcionarke Dagmar Meneghello, Zagreba, koja je u proteklih pedeset godina, na otoku Palmižani, (Paklinski otoci preko puta grada Hvara) stvorila među umjetnicima, kritičarima i posjetiteljima vrlo cijenjenu umjetničku oazu.

Otvaranje izložbe je u 19 sati.

Svoj praznik - 2. maj - sarajevska Općina Centar svake godine dostojanstveno obilježava njegujući uspomenu na herojsku odbranu grada Sarajeva od agresorskih napada 1992. godine, uz brojne manifestacije koje traju od 2. do 9. maja. U burnom razdoblju opstanka i odbrane općine Centar u periodu 1992.-1995. godine, mnogo je događaja koji bi mogli ući u uži izbor za Dan Općine Centar. Niti jedan nije bio tako presudan kao što je 2. maj 1992. godine. Tada je pod kišom neprijateljske JNA artiljerije koja je pucala na građane sa svih brda oko grada i iz svih oružja, osujećen proboj u grad. Građani su svojom hrabrošću odbranili zgradu Predsjedništva BiH, Skupštinu Grada i Općinu Centar, a time i izglede za prvu odbranu i opstanak Bosne i Hercegovine.

"Stoga izložbu iz zbirke Dagmar Meneghello, namjeravamo otvoriti 5. maja smatrajući da je Sarajevo u tom periodu za nas najljepše i najsvečanije mjesto za ovakav grandiozan kulturni događaj", navode organizatori.

Dio zbirke koja broji oko petsto umjetničkih artefakata poznatih umjetnika prvi put će biti predstavljena, nakon Novog Sada i Zagreba, sarajevskoj javnosti u prostoru Galerije Collegium Artisticum na 1.200 kvadratnih metara, u trajanju od mjesec dana. Zbirka sadrži veliki broj vrhunskih, hrvatskih umjetnika, među kojima je značajan broj onih koji su rođenjem, školovanjem ili djelovanjem vezani za Bosnu i Hercegovinu, a koji će također biti predstavljeni ovom prilikom, zbog čega smo i dali naziv izložbi "Modra rijeka - modro more", naveli su u saopćenju.

Dagmar Meneghello će izložiti u Sarajevu djela umjetnika s kojima je blisko sarađivala gotovo pola stoljeća, a među njima su: Ivo Šebalj, Ferdinand Kulmer, Ivan Lesiak, Željko Hegedušić, Đuro Seder, Ordan Petlevski, Miroslav Šutej, Boris Bućan, Boris Demur, Zlatan Vrkljan, Željko Jerman, Igor Rončević, Toni Franović, Ivica Malčić i mnogi drugi.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti djela bosanskohercegovačkih umjetnike iz kolekcije Dagmar Meneghello među kojim su Fikret Libovac, Amra Zulfikarpašić, Čedomir Kostović, Sadko Hadzihasanovič, Iris Begović i drugi.

Hvale vrijedno je "žensko pismo" koji je značajni dio kolekcije, a predstavljaju ga: Vera Fischer, Tonka Petrić, Nada Falout, Zvjezdana Fio, Anja Ševčik, Lidija Šeler, Nikolina Ivezić, Paulina Jazvić, Koraljka Kovač i Tisja Kljaković.

Poseban segment izložbe biti će omaž nedavno preminuloj Nives Kavurić Kurtović, istaknutoj hrvatskoj slikarici i redovnoj članici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademkinja Nives Kavurić Kurtović koja je svojim radovima blisko obilježila život Dagmar Menghello, bila je istinska prva dama hrvatskog slikarstva i jedna od onih hrvatskih umjetnika koji su svojim dijelima izgrađivali i širili ugled hrvatske kulture u Evropi i svijetu.

Ovaj višestruko značajan kulturi događaj zavrijedio je interes u 2016. u Novom Sadu a posebno 2017. u Zagrebu gdje je u Klovićevim dvorima pred mnogobrojnim posjetiteljima podržan obraćanjem premijera Andrije Plenkovića i gradonačelnika Milana Bandića.