Kultura
0

Izložba mladih umjetnika "Bujroom u Mostar"

Sarajevo-x.com
U utorak, 01. jula u 22 sata u sklopu festivala 'MIF' u O.K.C. Abrašević u Mostaru održava se izložba 15 mladih umjetnika pod nazivom 'Bujroom u Mostar'.

Izložba je dio većeg projekta kojim se nastavlja rad neformalne grupe umjetnika i umjetnica okupljenih oko projekta 'Bujroom' - začetog u Sarajevu početkom 2008. godine. Projekat se odvijao u sklopu festivala 'Sarajevska zima 2008' i obuhvatao je radionicu i izložbu.

Značaj ovog projekta je u daljem razvoju ideje o otvorenosti i saradnji mladih ljudi, te afirmacije savremeneumjetnosti na ovim prostorima. Pored saradnje umjetnika iz Sarajeva i Mostara, postavci izložbe se priključuju i mladi historičari umjetnosti.

Ovakav vid projekata do sada nije reliziran, što je vjerovatno i razlog postojanja velikog jaza između teoretske i praktične umjetničke aktivnosti na ovom području.

"Smatramo da će saradnja ove vrste pokrenuti razvoj kritičke misli među mlađim generacijama, koje su u teškoj situaciji upravo uslijed nedostatka iste, te nedostatka prostora i uvjeta za rad," kažu pokretači projekta.

Projekat 'Bujroom' uvršten je u program XXIV Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2008”.

Tema prethodne izložbe je bila vezana uz ideju haustora kao prostora između javnog i privatnog, a u ovom projektu se koncept prenosi na prostor kafe-kluba. Dok je prostor haustora na fizičkoj osnovi granica između javnog i privatnog, prostor kafe-kluba OKC Abraševića je mjesto gdje se ove sfere isprepliću. Stoga je zanimljivo kako izložba nastavlja živjeti u različitim okolnostima, nadopunjena novim formama i idejama. 15 umjetnika i umjetnica, kao i grupa autora je reagovalo na zadatu temu na različite načine i u različitim medijima, a izložba će biti otvorena do 07. jula.