OKC Abrašević
0

Izložba "Međuprostor - tu se nalazim tamo gdje me nema"

Sarajevo-x.com
"Međuprostor – tu se nalazim tamo gdje me nema" druga je po redu umjetnička akcija koju produkcija Abart realizira u mostarskom Omladinskom kulturnom centru Abrašević u okviru projekta "Umjetnost u podijeljenim gradovima" (Art in divided cities). Otvaranje izložbe planirano je za 6. decembar u 20 sati.

Na ovoj multimedijalnoj izložbi bit će predstavljeni radovi tri bosanskohercegovačka umjetnika/ce: Gordane Anđelić-Galić, Nele Hasanbegović i Demisa Sinančevića, koji se na različite načine bave demistifikacijom i dekonstrukcijom stereotipa vezanih uz podjele i podijeljenosti, koje funkcioniraju kako na univerzalnom, tako i na privatnom (individualnom) nivou.

Umjetnici se prvenstveno referiraju na podjele koje se odvijaju unutar nas samih (našeg vlastitog bića), ali koje su najčešće nametnute od strane vladajućih ideoloških i političkih sistema unutar šire društveno-političke zajednice.

Oni žele demistificirati i srušiti stereotipe o nametnutim identitetima, podjelama, granicama i tako dokinuti (za)dane o/pozicije. Granica, na ovaj način, postaje pragom koji ne razdvaja jedno od drugog, lijevo od desnog, javno od privatnog, lično od političkog, nego međusobno povezuje.

Publika je zapravo pozvana da dolaskom na lokaciju izložbe, prođe kroz dvostruko obilježeni međuprostor kroz koji se može slobodno kretati, koji je dostupan i pripada svima, a istovremeno ne pripada nikome, gdje je sve moguće i istovremeno nemoguće - gdje se nalazimo tu gdje nas nema.