Kultura
0

Izložba Lejle Ćehajić "Malerovi Gobleni" u Zvonu

FENA
Akademska umjetnica Lejla Ćehajić predstavit će se sarajevskoj publici 10. novembra u kafe galeriji ''Zvono'' izložbom pod nazivom "Malerovi gobleni".

Umjetnica kao i u dosadašnjim radovima nastoji slikati atmosferu, doživljenu na osnovu ličnog stepena osjetljivosti, sposobnosti tumačenja, te sakupljenih iskustava. Najčešće koristi simbole za stvaranje atmosfere i emocije, prije nego što predstavi pojedinačni subjekt.

''Malerovi gobleni'' protkani su autoricinim mislima, raspoloženjem, stanjem duha i sjećanjem.

U kič ''zlatne'' ramove kao svojevrstan metaforični okvir zajedničke prošlosti smjestila je elemente iz vlastitog okruženja koji su je definisali. Uvijek prisutan humor u radovima Lejle Ćehajić u ovom slučaju je izražen kroz kontrast između sadržaja i goblen okvira, jer i oni su neodvojivi dio onoga u čemu živimo, a unutar njih su osjećaji, meditacije i klaustrofobije, poručuje umjetnica.

Čehajić je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirala 2004. godine u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Radila je u Pozorištu mladih i u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti.

Dobitnica je nagrade za skulpturu "Kenan Sokolović" na III Salonu mladih umjetnika BiH, Grand Prixa na Šestoaprilskoj izložbi u Cellegiumu Artisticumu i međunarodne nagrade "Privatno i javno". Iza nje su brojne samostalne i kolektivne izložbe, u BiH i van njenih granica.

Autorica je portreta-reljefa Daria Džamonje, postavljenog u kultnom sarajevskom okupljalištu ''Šetalište'' kao znak sjećanja na sarajevskog pisca.