Kultura
0

Izložba fotografija d.etail Dražena Grujića u Bitoli

Sarajevo-x.com
U sklopu festivala Bitola Otvoreni Grad 25. augusta 2011.godine, bit će otvorena samostalna izložba fotografija pod nazivom "d.etail" Dražena Grujića.

U svom novom ciklusu fotografija, Grujić se vraća maniru koji ga je i ranije intrigirao: povezivanje različitih svijetova preko detalja. Fotografije iz ciklusa spojene su tako da zajedno svjedoče o određenom trenutku, podržavajući jedna drugu, nekad motivom ili specifičnom atmosferom koju zajedno stvaraju, a nekad vizuelnim jezikom: pripadajućom bojom, kompozicijom ili teksturom potpuno različitih predmeta i pojava.

Postoji dalje naturalistički pristup kompoziciji: snima neposredno, trenutno i spontano, koristeći uobičajene stvari iz svog okruženja, koje uhvaćene Draženovim pogledom dobijaju posebnu "auru". Fotografije imaju već prepoznatljiv stil, pored atmosfere i različitih formi, najčešće su zastupljeni i geometrijski oblici, horizontalne i vertikalne linije, koje fotografijama daju i određenu dinamiku, ali i autentičnost.

Dražen Grujić, rođen i odrastao u Banjoj Luci, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, smijer Filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom. Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Godfine 2009. bio je jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju. Trenutno živi i radi u Sarajevu kao grafički dizajner u Studio SWITCH.

U sklopu festival Bitola Otvoreni Grad biće postavljena i izložba "Volonteri u akciji" SEEYN Sarajevo, "Views" Beograd, a festival ce obiljeziti i nastupi mnogih DJ-eva, a nastupit će i Dubioza kolektiv S.A.R.S.