Kultura
1

Istorijsko pismo sa detaljima Columbusovog putovanja vraća se u Firencu

Anadolija
Italija i Sjedinjene Američke Države najavile su povratak u Firencu istorijskog pisma iz 1493. godine u kojem Christopher Columbus piše o svom otkriću novog svijeta. Pismo je ukradeno iz biblioteke u Firenci i spletom okolnosti se našlo u Kongresnoj biblioteci Washingotnu.

John Phillips, ambasador SAD-a u Italiji, pridružio se Dariou Franceschiniju, italijanskom ministru kulture i predstavnicima posebne karabinjerske jedinice za umjetnost, kako bi u srijedu najavili povratak pisma u Firencu.

U pismu na osam stranica Columbus prenosi svoje impresije o ljudima, flori i fauni Amerike španskom kralju Ferdinandu i kraljici Isabellai. Pismo je u bilblioteci Riccardiana u Firenci zamijenjeno sa falsifikatom, što je primjećeno prije nekoliko godina.

Original je 1990. godine prodat kolekcionaru rijetkih knjiga u Švajcarskoj, a zatim ga je kupio jedan kolekcionar 1992. na aukciji u New Yorku. On je pismo kao ostavštinu dao Kongresnoj biblioteci 2004. godine, a ona ga je konačno vratila kući u Italiju.

"Pet stotina godina kasnije, pismo je napravilo isto putovanje kao Columbus“, rekao je Franceschini.

Aukcijska cijena pisma procijenjena je na oko 400.000 eura, ali italijanski karabinjerski tim za umjetnost njegovu vrijednost procjenjuje na milion eura.