Predstavljena knjiga D. Bećirovića
2

"Islamska zajednica u BiH za vrijeme avnojevske Jugoslavije"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je, u prisustvu velikog broja zainteresiranih, predstavljena knjiga "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme avnojevske Jugoslavije (1945-1953)", autora dr. Denisa Bećirovića.

O knjizi su govorili akademik prof. dr. Enes Karić, prof.dr. Husnija Kamberović, prof.dr. Zijad Šehić i prof.dr. Ismet Bušatlić. U knjizi su, istakli su govornici, obrađene, za Islamsku zajednicu vrlo važne činjenice koje će, na ovaj način, biti otete zaboravu.

Bećirović je, kazao je Karić, s objektivnog, naučnog stajališta dao izvanrednu analizu adaptiranja Islamske zajednice u ovom vremenskom razdoblju.

"Dobro je da ovu knjigu nije napisao profesor teologije jer u njoj nema vjerske patetike već je sazdana objektivnom metodologijom", kazao je Karić.

Knjiga donosi i niz dokumenata o izgubljenim vakufima, stradanjima imama, odlasku na Hadž, a sve u teškom razdoblju za Islamsku zajednicu. Zanimljiv je podatak da u periodu od 1945. - 1953. nije bilo niti jednog svršenika Gazi- Husrev begove medrese u Sarajevu, a da je na Hadž otišlo tek pet hadžija i to 1949. godine.

Prof.dr. Zijad Šehić kazao je da je ova tema u bh. historigrafija bila marginalno predstavljena te da je ovo prvi put da se sistematski istraživala.

"Brojni arhivski fondovi su istraženi za ovu namjenu i sve u svemu govorimo o pionirskom zahvatu i fundamentalnom djelu kada je u pitanju historiografija Islamske zajednice", kazao je Šehić.

Sam autor, Denis Bećirović, kazao je da je bh. historija od 1945. samo fragmentarno obrađena.

"Mi još uvijek nemamo ni približno dovoljno naučnih radova koji govore o toj savremenoj historiji BiH. Do sada su u historiografiji dominirala pitanja diplomatske, političke i ekonomske historije, a da je ona koja u fokusu ima vjerske zajednice vrlo malo istražena", pojasnio je Bećirović.

Knjigu je izdala Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb.