Kultura
0

Institucije kulture: Zašto Vlada FBiH ne može podržati nezakonite rezultate

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Scena MESS, East West Centar, Sarajevo film festival, Balet Fest, Sarajevske večeri muzike - SVEM i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem ističu da već tri sedmice traje problem koji je izazvalo Ministarstvo za kulturu i sport FBiH.

"Ne možemo dopustiti da nezakonitost u radu ovog ministarstva prođe jer se računa na razvlačenje problema i period praznika i pretpostavlja se da će se javnost zasititi. To je loša taktika u ovom slučaju jer mi nećemo dozvoliti da se to dogodi", istakli su.

"Smatramo da Vlada FBiH ne može podržati nezakonite rezultate Javnog konkursa za kulturu od značaja za FBiH, BiH i od internacionalnog značaja. Ministrica Zora Dujmović je: 1. Prekršila Zakon o upravnom postupku; 2. Prekršila Odluku Vlade FBiH o transferu za kulturu (Službene novine Federacije BiH 31.7.2015. br. 59); 3. Nezakonito dodijelila sredstva za najmanje 17 korisnika koji nisu imali pravo konkurisati na Javni poziv, u iznosu od najmanje 241.000 KM. Dalja analiza pokazuje da je iznos veći kad se ubroje i drugi korisnici koji su dobili sredstva, a nisu ispunjavali kriterije.

Pored navedenih prekršaja, minstrica Dujmović je izvršila diskriminaciju prilikom dodjele sredstava. Također, aktivno je djelovala protiv slobode govora i izražavanja atakujući na međunarodno priznate kulturne institucije, organizacije i udruženja", ističu iz institucija kulture.

Od Vlade FBiH traže da hitno poništi nezakonite rezultate i naloži Ministarstvu za kulturu FBiH obnovu postupka.

"Koristimo pravni put protiv nezakonitog rada ministarstva u ovom slučaju – uložili smo žalbe i obavijestili nadležne inspekcije i Ombudsmene BiH. U procesu smo obavještavanja institucija EU i OSCE-a. Budući da se radi o evidentnoj nezakonitosti, uvjereni smo da će Vlada FBiH reagovati brzo i prekinuti ovu nepotrebnu aferu", naveli su na kraju saopćenja.