Kultura
6

I British Council sa festivalom MESS kreće u osvajanje sreće

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Potpisivanjem ugovora o saradnji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS British Council, kao višegodišnji partner i prijatelj Festivala pridružuje se timu koji 28. septembra kreće u osvajanje sreće.

Kroz sve predstave 53. MESS-a sreća i nada će se provlačiti na različite načine a pored istoimene predstave Harisa Pašovića koja će otvoriti Festival, predstava kultne britanske pozorišne trupe Forced Entertainment Tomorrow’s Parties najdirektnije korespondira sa ovogodišnjom temom festivala, a zahvaljujući British Councilu nastupit će pred sarajevskom publikom 3. i 4. oktobra u 22 sata u SARTR-u.

“Na našem ovogodišnjem plakatu vidite da nada korodira, ali je naš izbor da je svaki put iznova oživljavamo”, objasnila je Selma Spahić, selektorica Festivala MESS podsjećajući da cijeli festival postavlja pitanje zašto nam optimizam nije svakodnevnica. Kako je objasnila nadu i sreću ćemo propitivati kroz različite druge teme, npr. ljubav i tu je pored predstave "L’innocente" posebno izdvojila predstavu "Galeb", kao jednu od najboljih predstava u protekloj deceniji u regiji.

"Iako traje sedam sati, sigurna sam da ko uđe na predstavu, prije kraja neće htjeti izaći", najavila je Spahić.

Regionalna produkcija bavi se mogućnošću ostvarenja sreće u budućnosti tako što se konfrontiraju sa prošlošću, što će se najbolje vidjeti u predstavama “Šta mora neka bude”, “Prst” i “Grebanje”. Predstava “Osvajenje sreće” bavit će se propitivanjem sreće u sadašnjosti, da li je moguća u razjedinjenim zajednicama i društvima. Zanimljivost ovogodišnjeg Festivala je činjenica da će svi teatarski prostori publici biti predstavljeni u potpuno drugačijem izdanju.

"Tomorrow's Parties najviše korespondira sa centralnom festivalskom temom i sretna sam što na festivalu imamo Forced Entertainment koji su, rušeći sve forme, promijenili sliku savremenog teatra", istakla je Spahić.

Podsjećajući na saradnju sa MESS-om, Larisa Halilović, direktorica British Councila naglasila je da je nota inovativnosti uvijek bila važna u odabiru produkcija koje će biti dovedene u Sarajevo, a ove godine je posebno zadovoljstvo imati najkreativnije i najuzbudljivije teatarske profesionalce.

"Sretna sam što smo ponovo dio ove priče i što i dalje radimo na razvoju talenata kroz radionice, jer i ono što se dešava iza scene je vrlo važno u obrazovnom procesu mladih teatarskih profesionalaca", poručila je Halilović.

Irma Alimanović-Alihodžić, koorodinatorica radionica Festivala MESS najavila je radionice za glumce/ice, performere/ice, plesače/ice, scenografe/kinje, arhitekte/ice uz kvalitetne predavače i predavačice Anna Magyari Beck, Liz Cooke i Jan-Willem Van Den Bosch, Annet Heilfort, dok će master-class održati jedan od najboljih svjetskih koreografa Wim Vandekeybuss, čiju će predstavu Booty Looting publika vidjeti 01. oktobra u 19:30 u Narodnom pozorištu.