Banjalučki žubori
1

Hotel Palas ishodišna tačka Banje Luke

FENA
Hotel Palas u Banjoj Luci
Hotel Palas u Banjoj Luci
U ediciji "Banjalučki žubori" objavljena je nova knjiga pod nazivom "Od Palasa do Bosne", koju je priredio banjalučki pjesnik Ismet Bekrić.

U predgovoru 14. "Banjalučkih žubora" nazvanom Banjalučki krug ističe se da je hotel Palas uvijek bio neka ishodišna tačka Banja Luke, tu su se preplitali trenuci i trajanja, radosti i sjeta, prošlost i sadašnjost, susreti i rastanci, viđenja i snoviđenja.

"Od Palasa je počinjalo i naše čuveno banjalučko korzo, ta mladalačka rijeka ljubavi i čežnje, taj čudesni krug. Od Palasa do Bosne (hotel), od Bosne do Palasa! Zato nije čudo što danas, skoro dva desetljeća od godina progona, kad god tokom ljeta dođemo u svoj grad, prvo odemo baš pred "Palas", da vidimo koga to sve ima, ko je stigao i koga još možemo očekivati", navodi se u predgovoru.

U ovoj knjizi objavljena je, između ostalih, i još jedna priča o banjalučkoj legendi Safikadi, hrabroj djevojci čija je tragična ljubavna priča bila inspiracija za mnoge stvaraoce.

Muzički pedagog i kompozitor Muharem Insanić uradio je istoimenu operu na libreto Slavka Podgoreleca koja je premijerno izvedena prošle godine u banjalučkom Narodnom pozorištu, a u namjeri da ožive legendu o Safikadi pjesnici će predložiti da se od narednog ljeta u okviru manifestacije "Vezeni most" održavaju posebne večeri ljubavne poezije i muzike.

Legenda o Safikadi priča je o ljubavi i onima koji su se toliko voljeli da su se zaklinjali na vječnu ljubav - do groba. O toj vječnoj, iako tek začetoj ljubavi, ima više verzija. Safikadin grob nalazi se na pola puta između džamije Ferhadije i tvrđave Kastel, priljubljen uz ugao prizemne oronula kuće. To mjesto već dugo je svojevrsno svetište na kojem mladi i stari, svih nacija i vjeroispovijesti pale svijeće za ljubav, za čežnju, za sjećanje, za nadu. Odnedavno, na Safikadin grob stavljena je i ploča koja, na više jezika, priča o toj banjalučkoj tragičnoj ljubavi.

U ovoj knjizi odata je počast piscu Fuadu Baliću, redovnom suradniku "Banjalučkih žubora", koji je preminuo prošle godine, te još dvojici stvaralaca pjesniku Mehi Barakoviću i hroničaru Zlatku Diviću.

Na poseban način osvježeno je i sjećanje na dajak čamac odnosno lađu. To autohtono plovilo na rijeci Vrbas, u gradu Banja Luci vozi se više od 150 godina odgurivanjem drvenom motkom o dno te brze i divlje rijeke, a u ovoj knjizi toga se prisjetio Mirza Bišćević koji je zaljubljenik te vještine.

On priprema i fotomonografiju u kojoj će biti opisan nastanak dajaka, razvoj kroz vrijeme, tehničke karakteristike i način vožnje, te historijat trka dajak čamaca i aktivnosti vezanim za afirmaciju tog plovila. Tekstovi će biti potkrijepljeni s oko 350 uglavnom originalnih fotografija i crteža od kojih su neki stari i više od stotinu godina.

"Banjalučki žubori", edicija posvećena Banja Luci izlaze od 2000. godine, a i u novoj 14. po redu knjizi namjera autora bila je u osvježiti sjećanja na mjesta, događaje i ljude koji su obilježili taj grad.

Na koricama knjige "Od Palasa do Bosne" su akvareli Nerice Abdulić Osmančević koja je, uz Aliju Sarač i Antu Miketa, uradila i likovne priloge. U toj knjizi su i fotografije Enesa Zahića, Vojislava Alvira, te Gorana Terzića i Aleksandra Šiljkovića.

Knjiga "Od Palasa do Bosne" zvanično je predstavljena na Međunarodnom sajmu knjige i učila u Sarajevu.