Kultura
0

Historijski spomenici kojima prijeti uništenje

Sarajevo-x.com
Machu Picchu, zaboravljeni grad starih Inka u Peruu i japanske drvene kućice nalaze se na listi najugroženijih spomenika svjetske kulturne baštine. Ovo su podaci iz dvogodišnjeg izvještaja Svjetskog fonda za spomenike čije je sjedište u New Yorku.

Fond navodi da su najveća prijetnja uništenju kulturnog i historijskog blaga ubrzani razvoj gradova, turizam, nemar te loše planiranje.

Lista obuhvata 93 spomenika iz 47 zemalja, uključujuči građevine iz antičkog doba, ali i 15 spomenika izgrađenih u 20. vijeku, a koji su već označeni kao ugroženi.

Neki spomenici sa liste kao tradicionalne drvene kućice u Kyotu ili kraljevske grobnice od slame u Ugandi možda su skromna zdanja sa arhitektonske tačke gledišta, ali predstavljaju neizmjerno kulturno i historijsko bogatstvo.

Lista također uključuje ruševine grada Machu Picchu, crkvu Gaudi Sagrada Familia u Barceloni, te kuće Taliesin i Taliesin West čuvenog američkog arhitekte Francka Lloyda Wrighta.

"Jedan od glavnih krivaca za stanje spomenika jeste brzi razvoj radova. Visoke zgrade i moderne građevine uništavaju karakter antičkih gradova kao što je Kyoto. tvrdi Bonnie Burgham, predsjednica fonda.

Tako je naprimjer u Sevilli romantični stari dio grada do sada bio pažljivo zaštićen, ali plan da se izgradi neboder u neposrednoj blizini prijeti predstavlja veliku prijetnju spomenicima, piše Telegraph.

Burham je istakla da su ruševine peruanskog nalazišta Chankillo kada govorimo o avanturističkom turizmu potencijalni 'drugi Machu Picchu' ali je naglasila da loše upravljanje, a ne broj posjetilaca predstavlja pravi problem za očuvanje naslijeđa.

Još jedan nacionalno blago koje treba zaštiti je kompleks američkih domorodaca Taos Pueblo u Novom Meksiku, koje je naseljeno više od hiljadu godina, a kojem u posljednje vrijeme prijeti prava invazija turista.