Kultura
255

Historijski muzej: Prvi radovi mogući na proljeće, pomoć stručnjaka iz Ciriha

Piše: Irvin Pekmez
Kao što je najavljivano krajem 2014. godine, Historijski muzej mogao bi postati svijela tačka u svijetu bosanskohercegovačkih institucija kulture.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kako je za Klix.ba rečeno iz Historijskog muzeja, prvi radovi i realizacija projekata vezanih za obnovu mogu se očekivati na proljeće.

"Ne treba od tih radova očekivati previše. Ne radi se o velikim sredstvima, ali su naše nade, želje i htijenja da se ta skela vise ne skida dok se svi radovi ne završe", rečeno je iz rukovodstva Muzeja.

Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović je u novembru za Klix.ba potvrdila kako su u toku aktivnosti koje za cilj imaju osiguranje sredstava za obnovu zgrade Muzeja, a organizovani su i razgovori sa državnim i inozemnim institucijama zbog promovisanja projekta obnove.

Jedan od potencijala o kojima će se znati puno više u narednih nekoliko mjeseci jeste i istraživački projekat čiji su pokretači članovi katedre Urban-Think Tank sa Univerziteta ETH iz Ciriha koji uključuje lokalne i međunarodne partnere. Tema je integrativni urbanim transformacijama u Srednoj i Istočnoj Evropi, uključujući i Sarajevo. Projekat je između ostalog podržala Švicarska državna agencija za nauku.

"Naš projekat nije isključivo naučnog karaktera, nego uključuje inovativne metode istraživanja i mapiranja potencijala u prostoru te pretvaranjem istih u konkretne intervencije. Vizualiziranje socio-ekonomskih, kulturnih pa i antropoloških i ekološki aspekata, te njihova korelacija nam daju osnovu za reprogramiranje prostora. Proces koji smo aplicirali u raznim zemljama nazivamo integrativni urbani razvoj koji uključuje saradnju sa lokalnim i međunarodnim partnerima iz nauke, kulture, privatnog sektora i vladinih i nevladinih organizacija", rekao je za Klix.ba Haris Piplaš, jedan od članova katedre, koji je dodao da kulturne institucije trebaju prilagoditi djelovanje društvu u kojem se nalaze, a jedan od koncepata je tzv. "cultural management".

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Historijski muzej kao simbol naše prošlosti, pa i sadašnjosti, nudi sliku našeg društva i našeg grada. Kao takav nameće se kao jedna od vrlo relevantnih studija slučaja, jer je jedna od naših glavnih tema je socijalna i kulturna 'infrastruktura'. Ideja je da zajedno sa agilnim kolegama koji vode Muzej stavimo, ne samo objekat nego i njegovu okolinu u fokus kroz razne događaje, kao sto su međunarodne konferencije, ali i da potaknemo konkretnu reprogramaciju i reaktivaciju takvih prostora. Projekat je u izradi, a više informacija bit će dostupno u narednih nekoliko mjeseci. Pozivamo naravno zainteresovane partnere da se pridruže", objasnio je Piplaš koji zajedno sa direktoricom Muzeja planira jedan od prvih koraka, a riječ je o održavanju kick-off radionice koja će uključivati i manju intervenciju, kao jedan od prvih koraka ka revitalizaciji prostora.

Godišnjica Muzeja obilježava se cijelu 2015. godinu, a ukoliko sve bude teklo po planu, do novembra 2015. godine mogli bismo vidjeti dovršenu prvu fazu obnove.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 13. novembra 1945. godine, a tada je bio smješten u Narodnoj biblioteci u Vijećnici. Od 1963. godine Muzej je smješten u namjenski napravljenu zgradu na Marijin-Dvoru, u kojoj se nalazi i danas.

Od osnivanja do danas prikupio je više od 300.000 muzejskih predmeta neprocjenjive vrijednosti za historiju i kulturu naše zemlje. Muzej je jedna od malobrojnih kulturnih institucija koja je u posljednjem ratu uspjela sačuvati prikupljenu građu i pored toga što se nalazila na prvoj liniji razdvajanja.