Kultura
8

Historijski arhiv Sarajevo u Noći muzeja otvara vrata svog blaga

Klix.ba
JU Historijski arhiv Sarajevo učestvovat će 18. maja u obilježavanju manifestacije Evropska noć muzeja koja je ove godine pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, ICOM-a, UNESCO-a i Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske.

Historijski arhiv Sarajevo ove godine prvi put učestvuje u programu Noći muzeja sa iskrenom željom da bude aktivni učesnik sličnih manifestacija i u budućnosti.

Ovakva jedna manifestacija promovira kulturne, baštinske te obrazovne vrijednosti u našem društvu a Historijski arhiv Sarajevo jeste i kulturna, i baštinska, i obrazovna institucija, saopćeno je iz ove institucije.

U periodu od 16 sati do ponoći Historijski arhiv Sarajevo otvorit će svoja vrata svim zainteresiranim građanima i medijima te prezentirati segmente iz svoje izdavačke i izložbene djelatnosti. Također u čitaonici biblioteke Historijskog arhiva Sarajevo postavit će se dio veoma interesantnih dokumenata i arhivskog materijala iz arhivskih fondova i zbirki.

Želimo naglasiti da je preko 260 arhivskih fondova i zbirki Historijskog arhiva Sarajevo proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kao pokretno dobro te da u ovoj godini i mjesecu ova institucija obilježava 65 godina svog rada. U ovoj godini naša ustanova je to obilježila kroz promocije dva svoja izdanja: "Sidžili kadija kaze Novi Pazar 1766-1768" i "Nove kajde za stare sevdalinke Mustafe Mulalića" te učestvovanju u međunarodnoj izložbi Slavenski glavni gradovi u 2D: historija slavenskih glavnih gradova kroz arhivski materijal koja je otvorena u Parizu te bila pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Učestvovanjem u manifestaciji Evropska noć muzeja želimo nastaviti s obilježavanjem našeg rođendana te promovirati rad kulturno-baštinskih ustanova, arhivske djelatnosti i arhiva uopće jer smatramo da su procesi demokratizacije i socijalizacije jednog društva nezamislivi bez dobro organiziranih i zaštićenih arhivskih i baštinskih ustanova, saopćeno je iz Historijskog muzeja.