Sajam Art Basel 2011.
0

Historijska ljepota susreće savremenu umjetnost

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Najveći sajam savremene umjetnosti na svijetu, Art Basel, održava se od 15. do 19. juna u trećem po veličini švicarskom gradu.

Ove godine ljubitelji umjetnosti moći će vidjeti djela 2.500 umjetnika i svjedočiti susretu savremene umjetnosti i historijske ljepote Basela.

Kurator i direktor Instituta Wattis iz San Francisca, Jens Hoffman, osmislio je program Art Basela 2011. s ciljem da umjetnička djela snažno poveže sa samim mjestom njihovog izlaganja.

"Bio sam fasciniran muzejima i različitostima nastalim tokom duge historije grada. Prošetao sam starim dijelovima Basela i odmah mi je bilo jasno kako ću povezati savremenu umjetnost sa historijskim lokacijama", kazao je za MutualArt.com Hoffman.

Umjetnička djela 1.000 prijavljenih galerija bit će prikazana duž rijeke Rajne, ali i na velikom brodu, dijelovima starih gradskih zidina, u crkvi St. Alban, te na drugim lokacijama.

Najviše umjetnika stiže iz Sjedinjenih Američkih Država (73 izlagača), Njemačke (50), Švicarske (32), Velike Britanije (31) te Francuske (23).

Prvi put će se na sajmu pojaviti gosti iz Libana, Mađarske i Tajlanda, a centralna izložba zove se "Art Unlimited" i predstavlja 62 djela modernih umjetnika, od kojih su neka nastala isključivo za ovu veliku izložbu.

Osim slika, posjetioci će moći vidjeti videoprojekcije, instalacije, divovske skulpture, predavanja, filmove i performanse, a jedan od zanimljivijih je i program "Art Parcours", koji omogućava posjetu srednjovjekovnog kvarta St. Alban.