22. i 23. maja
40

"Helverova noć" u izvedbi Mirjane Karanović i Ermina Brave ponovo na sceni Kamernog teatra 55

Klix.ba
Predstava "Helverova noć" u kojoj igraju izvanredna Mirjana Karanović i Ermin Bravo će 22. i 23. maja biti izvedena na sceni Kamernog teatra 55.

"Ovo je predstava o Karli i Helveru i vratima otvorenim u tmicu i stravu. Ovo je predstava o nama jer svaka je predstava o nama. Bilo bi dobro da barem u vlastitom ljudskom biću zatvorimo vrata, upalimo svjetlost i probudimo Helvera dok je to još moguće. Da tako završimo ovu 'Helverovu noć", rekla je dramaturginja predstave Ljubica Ostojić.

Devedesetominutnu izvedbu u teatrima publika prati bez daha, a nakon završetka predstave glumce sa scene ispraća ovacijama.

Radnja se odvija tridesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj, u vrijeme fašizma. Riječ je o univerzalnoj temi koja se ne odnosi samo na fašizam, nego na totalitarizam uopće, a predstava na vrlo iskren, intiman i potresan način govori o svim egzistencijalnim i esencijalnim tjeskobama.

Režiju potpisuje Dino Mustafić. Premijerno je izvedena 2004. godine. Doživjela je brojna izvođenja kako u matičnoj kući, tako i na mnogim drugim scenama u BiH, regiji i u svijetu, te predstavljala našu zemlju na internacionalnim festivalima na kojma je osvojila veliki broj nagrada te dobila epitet internacionalno najnagrađivanije predstave bh. teatara.

Karte možete kupiti na blagajni Kamernog teatra ili putem sistema kupikartu.ba i svim prodajnim mjestima servisa.