"Jeftini populizam"
0

Haris Pašović o skraćenju časova u školama: Odluka je promašena iz vjerskog aspekta

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bh. reditelj Haris Pašović komentarisao je usvajanje inicijative Skupštine Kantona Sarajevo o skraćenju časova u školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana kazavši da je jasno da je to politička odluka jeftinog populizma, kao i da je pogrešna na mnogo načina.

Odluka o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana izazvala je polemike u bh. javnosti, a jedan od onih koji se protive jeste i bh. reditelj Haris Pašović.

Pašović se oglasio na svom Facebook profilu poručivši da je "odluka Skupštine Kantona Sarajevo da skrati školske časove tokom ramazana pogrešna na mnogo načina" te je pojasnio i zašto to smatra.

"Prvo - mi smo evropska sekularna država, demokratija u kojoj je religija odvojena od države. Mi nismo teokratska tiranija (kao npr. Iran, Saudijska Arabija, Afganistan). Zastupnici moraju da poštuju princip sekularizma", naveo je reditelj.

Kao drugi razlog istaknuo je da je odluka promašena iz vjerskog aspekta: "Smisao ramazanskog posta je da čovjek obavlja sve svoje redovne aktivnosti i tog mjeseca uvodi sebi izazov - post. Cilj je da na taj način čovjek osnaži svoju volju, discpilinu i predanost vjeri. Smisao ramazanskog posta nije u tome da naruši dnevne aktivnosti i funkcionisanje porodice, grada, države, društva time što će ljudi bježati s posla, spavati preko dana dok traje post, skraćivati nastavu, ubrzavati ili prekidati hirurške zahvate i uvoditi druge razne 'olakšice', jer post nije gladovanje".

"Treće - odluka je diskriminatorna jer podrazumjeva da jedan bračni partner, najvjerovatnije žena, trči po dijete u školu, zatim trči da kupi somune, zatim trči kući da sprema iftar, a muž za to vrijeme sjedi i gleda kroz prozor i čeka da pukne top", navodi reditelj.

Za četvrti i posljednji razlog poručio je da "s obzirom da je odluka promašena jer uvodi religiju kao osnovu države, jer nije u skladu sa vjerom i duhovnim razlozima posta i jer je implicitno diskriminirajuća za žene - jasno je da je to politička odluka jeftinog populizma kakvim se zastupnici u skupštini Kantona Sarajevo ne smiju služiti".