Kultura
0

Grčka posvetila 2007. Mariji Callas

FENA
Grčke su vlasti odlučile posvetiti 2007. godinu Mariji Callas, 30 godina nakon njene smrti, odajući joj tako počast i pokazujući svijetu kako je ona "bila prava Grkinja", izjavio je u utorak grčki ministar kulture Georges Voulgarakis.

U okviru te operacije ministarstvo će u martu organizirati međunarodni konkurs "za otkrivanje najbolje Violette", slavne uloge Marije Callas u "Traviati" Giuseppea Verdija, kazao je Voulgarakis na konferenciji za novinare.

Od januara do marta, oko 160 grčkih i stranih pjevača trebalo bi održati ukupno 70 koncerata u Ateni, a jedna gala večer planirana je za rujan u pariškoj operi. Niz prigodnih priredbi bit će uveden u programe ljetnih festivala u Ateni te u filmski festival u Solunu u novembru.

S "godinom Marije Callas" ministarstvo želi inaugurirati politiku odavanja počasti velikim ličnostima zemlje kako bi se "napravila jasnija slika suvremene Grčke", dodao je Voulgarakis.

"Izabrali smo Mariju Callas jer je ona velika figura, koju nismo dovoljno poštovali i to joj moramo vratiti i istaknuti da je bila prava Grkinja", istaknuo je grčki ministar. Pritom je izrazio žaljenje da se "neki u Italiji", gdje je operna diva odradila veći dio svoje karijere, "pretvaraju da ona pripada njima".

Kći grčkih imigranata u SAD-u Maria Callas uzela je grčko državljanstvo 1966. u 43. godini života na kraju ljubavne veze s Aristotelom Onassisom. Preminula je jedanaest godina poslije u Parizu.