6. Bijenale umjetnosti minijature
0

Grand prix uručen Stjepanu Milošu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Odlukom stručnog žirija, umjetnik Stjepan Miloš ovogodišnji je dobitnih grand prixa 6. Bijenala umjetnosti minijature, koje je večeras svečano otvoreno u galeriji BKC-a i trajat će do 20. novembra.

Žiri u sastavu: Ljiljana Perduv – Misirlić (predsjednica), Maja Abdomerović, Ante Kajinić, Natalija Cimeša i Ibrahim Spahić odlučio je da nagradu Aleksandar Aco Adamović dodijeli Elmi Alić, nagradu za crtež Mehmedu Klepi, nagradu za slikarstvo Josipu Mijiću, nagradu za grafiku Ninoslavu Kovačeviću, nagradu za skulpturu i instalaciju Nesimu Tahiroviću, te posebno priznanje Mustafi Skopljaku.

Na ovogodišnje Bijenale prijavila su se 259 autora sa 748 radova iz BiH, Francuske, Holandije, Engleske, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a selekciona komisija pod predsjedavanjem Muhameda Bajramovića odlučila se za 150 autora koji se predstavljaju sa 522 rada.

Semir Fejzić, direktor BKC-a TK, istakao je kako je Bijenale najveća smotra malog formata i tradicionalna likovna manifestacija. Bijenale je, kaže on, mjesto gdje se umjetnici okupljaju, zbližavaju i razumijevaju i mjesto gdje nema nikakvih granica osim onih umjetničkih.

“Kako i mali format u rukama velikih mešetara postaje monumentalan, jer nudi neposredni doživljaj, svježinu i prisnost, duboku koncentraciju i sažimanje likovnog izraza, te i takva djela mogu imati vrlo značajno mjesto u opusu umjetnika, bilo da ga koristi kao trajno stvaralačko opredjeljenje ili tek povremeno”, istakla je predsjednica stručnog žirija Ljiljana Perduv – Misirlić.