Kultura
0

Grad Venecija nastavlja podršku projektu Ars Aevi u Sarajevu

FENA
U Veneciji su danas o strategijama ostvarivanja i razvoja predstojećih faza projekta Ars Aevi u Sarajevu razgovarali gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari i generalni direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić.

Enver Hadžiomerspahić je informirao gradonačelnika Venecije o odluci Ministarstva vanjskih poslova Italije i Regiona Toskana da sudjeluju u sufinansiranju izgradnje prvog bloka objekta Muzeja Ars Aevi, navodi se u saopćenju Ars Aevija.

Cacciari je potvrdio kontinuitet uloge Venecije u razvoju i internacionalnoj prezentaciji projekta Ars Aevi. Izrazio je uvjerenje da će jedinstveni umjetnički značaj kolekcije tog muzeja, atraktivnost arhitektonskog projekta Renza Piana i internacionalni ugled Sarajeva biti snažan podsticaj za ostvarivanje specifične, permanentne, aktivne razvojne uloge projekta Ars Aevi u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i regionu jugoistočne Evrope.

Susret između gradonačelnika Venecije i generalnog direktora Ars Aevi još je jedna potvrda da će se projekt za izgradnju regionalnog centra savremene umjetnosti u Sarajevu i dalje razvijati u saradnji i uz podršku Grada Venecije i drugih uvaženih italijanskih partnera.

Venecija je grad pobratim grada Sarajeva. Od 1993. na različite djelotvorne načine Venecija surađuje u procesima internacionalne promocije projekta Ars Aevi. U tom talijanskom gradu su 1997. godine, u okviru programa Venecijanskog bijenala, najznačajniji umjetnici našeg vremena iz svih dijelova svijeta predstavili svoja djela za kolekciju Ars Aevi, formirajući njen venecijanski nukleus,

Grad Venecija je, također, koordinirao proces izrade i predstavljanja preliminarnog arhitektonskog projekta Muzeja Ars Aevi u izvedbi čuvenog arhitekte Renza Piana.