Kultura
0

Grad Sarajevo podržao MESS sa 80.000 KM

Sarajevo-x.com
Direktor Internacionalnog teatarskog festival MESS, Dino Mustafić i gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen danas su u Sarajevu potpisali ugovor kojim Grad Sarajevo podržava 49. MESS sa 80.000KM.

Kako je istaknuto prilikom ceremonije potpisivanja ugovora, ovo je primjer kontinuirane podrške Grada još od 1997. kada je Festival reafirmiran.

„Kada je Festival osnovan daleke 1960. upravo je Grad Sarajevo bio njegov osnivač. Upravo zato nije beznačajno reći da imamo podršku Grada, zajedno sa Sarajevo Film Festivalom i Jazz Festom u trenutku kada odumire kulturna institucija u Mostaru“, istakao je Mustafić i naglasio da je riječ o jednom anticivilizacijskom odnosu vlasti prema kulturnoj instituciji kakav nije viđen u regionu. „Nadam se da ćemo ovom podrškom Grada prema MESS-u biti primjer kako vlasti mogu, ukoliko žele, biti podrška institucijama u oblasti kulture, jer je i pored godine recesije i smanjenih budžeta Grad Sarajevo povećao svoj budžet za MESS u odnosu na 2008.“, kazao je Mustafić.

Gradonačelnik Behmen je istakao da MESS i dalje treba da bude Festival koji „budi iz letargije“, te istakao kako MESS zajedno sa ostalim članovima iz festivalske porodice treba podržati jer je „izvorište kulturnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.“ Na kraju, gradonačelnik Behmen je izrazio nadu da će podrška MESS-u slijedeće godine biti još snažnija.

  1. Internacionalni teatarski festival MESS ove godine održat će se od 16. do 26. oktobra u Sarajevu i ugostiti preko 500 teatarskih profesionalaca iz 14 zemalja.