Kultura
0

Grad i Kanton Sarajevo finansiju izgradnju prvog bloka muzeja Ars Aevi

FENA
Pismo namjere o finansiranju izgradnje Prvog bloka Muzeja Ars Aevi gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Vlade Kantona Sarajeva Fikret Musić potpisali su danas, u prisustvu predsjednika Fondacije "Ars Aevi" Ilije Šimića, direktora Projekta "Ars Aevi" Envera Hadžiomerspahića i predstavnice Renzo Piano Building Workoshop-a Emamuele Baglieto, saopćeno je iz Fondacije Ars Aevi.

Pismo namjere kojim se potvrđuje izvodivost plana da se Prvi blok Muzeja izgradi u toku 2012. godine i da se svečana inauguraciju sveukupnog objekta Muzeja Ars Aevi organizuje u toku 2014. godine. Potpisanim Pismom namjere zvanično je potvrđena odluka da će Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, sa zainteresovanim partnerima, finansirati izradu izvedbenih projekata Muzeja "Ars Aevi", izgradnju Prvog bloka Muzeja "Ars Aevi" i nadzor nad izgradnjom, te se potvrđuje uvjerenje da će Evropska Unija iz svojih fondova finansirati i drugu fazu izgradnje sveukupnog objekta Muzeja "Ars Aevi".

"Predloženi kalendar povezuje sjećanja na godine tragične historije, dvije decenije od početka opsade Sarajeva (1992) i sto godina od početka Prvog svjetskog rata(1914) i potvrđuje usmjerenja ka pozitivnom progresu na putu u ljepšu budućnost'', navodi se, između ostalog, u pismu.

Gradonačelnik Behmen prisutne je upoznao kako je postupak regulacionog plana završen i urbanistička saglasnost dobijena.

"Smatramo da je projekat izgradnje Muzeja 'Ars Aevi' od velikog značaja za naš grad i BiH, te da je jako bitno što u realizaciji učestvuje i počasni građanin grada Sarajeva Renzo Piano", istaknuo je Behmen.

Premijer Kantona Sarajeva Fikret Musić zahvalio je Renzu Pianu na strpljivosti ističući da će Kanton Sarajevo nakon potpisivanja Pisma namjere nastojati zajedno s Gradskom upravom i partnerima Evropske Unije prvu etapu dovesti do kraja kao i sam Projekat završiti 2014. godine kako je predviđeno.

"Mi jako vjerujemo u ovaj projekat i raduje nas što ćemo ga uz vašu pomoć i realizovati. Kada je Renzo Piano prvi put došao u Sarajevo bio je fasciniran vašim gradom, i smatramo kako je ovo poseban grad za jedan ovakav projekat", kazala je Emanuela Baglietto.