SFF
0

Gost 'Panorame' kineski reditelj Jia Zhang-Ke

FENA
Jedan od gostiju programa 'Panorama' ovogodišnjeg 14. Sarajevo film festivala (SFF) bit će kineski reditelj Jia Zhang-Ke, koji se uvrštava među vodeće kineske filmske stvaraoce i predvodnike šeste rediteljske generacije.

Njegovim će posljednjim ostvarenjem "24 City" u petak, 15. augusta biti i otvorena 'Panorama' u popularnom open air kinu Vatrogasac, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije SFF-a u Sarajevu.

U svim svojim filmovima Zhang-Ke govori o autentičnom životu u Kini, dosljedno se vraćajući temama otuđenosti i dezorijentacije kineskog društva. On otvoreno progovara o svim problemima kineske današnjice, bogatoj tradiciji, ali i politici, te budućnosti.

U filmu "24 City" problematizira pitanje kako današnja masovna globalizacija, privatizacija i prelazak iz planske na marketinšku ekonomiju utiču na običnog radnika i čovjeka u Kini.

U prvobitnoj namjeri da napravi dokumentarac, realizirao je više od 130 intervjua sa radnicima Fabrike 420 u gradu Chengduu.

Na konferenciji je rečeno i da je selekciona komisija nakon temeljitog pregleda aplikacija i mini-filmova odabrala talente koji će učestvovati na 2. Sarajevo Talent Campusu, obrazovnom programu namijenjenom mladim filmskim stvaraocima iz zemalja jugoistočne Evrope. Program će biti održan od 17. do 23. augusta.

Tako će u ovogodišnjem programu učestvovati 28 reditelja, 23 glumca, 12 producenata i 17 scenarista iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Oni će učestvovati u nizu predavanja i praktičnih radionica koje će voditi ugledni filmski profesionalci iz regije i svijeta. Program se organizira u saradnji sa Berlinale Talent Campusom i Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu.

Prvog dana Campusa predavanje će održati dvostruki oscarovac, hrvatski producent Branko Lustig.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra danas je ujedno sa predstavnicima kompanija DHL i Austrian Airlines potpisao ugovore o nastavku saradnje.